Trudnoća i porođaj sa sobom nose promenu u hormonima, što vrlo često dovodi do problema sa snom. Ukoliko ste se porodili carskim rezom, postoji mogućnost da imate bolove i neprijatnosti dok spavate.

Kako položaj dok spavate utiče na kvalitet sna posle carskog reza?

Obično će vam lekovi protiv bolova pomoći da zaspite, ali je dobar položaj izuzetno važan, jer će umanjiti pritisak na mišiće stomaka i na sam rez.

U kom položaju treba da spavate posle carskog reza?

Ne može svakoj mami odgovarati isti položaj. Ono što odgovara jednoj ženi, ne znači da će i drugoj.

1. Položaj na leđima

Mnoge žene su smatrale da je položaj na leđima najprijatniji za spavanje. Ožiljak neće biti pod pritiskom. Dobra odluka je i da stavite jastuk ispod kolena. Jedini problem može biti napinjanje stomaka dok ustajete iz kreveta. Na početku je najbolje da se okrenete na stranu pa se tako podignete, ukoliko vas ne boli.

2. Položaj na strani

Spavanje na levoj strani podstiče dobar protok krvi i varenje, što će vam biti vrlo važno. Možete koristiti jastuk kao podršku kukovima i stomaku. Prednost spavanja na strani je što kada ustajete možete da se oslonite na lakat. Neka ustajanje prati izdah.

3. Podignuto uzglavlje

Mnoge žene su rekle da su im dodatni jastuci mnogo pomogli. I u pravu su - kada vam je gornji deo tela uzdignut, to će vam omogućiti bolje disanje i lakši san.

Šta ako se tokom sna okrenem na stomak?

Ne savetuje se da spavate na stomaku, iako to u snu ne možete kontrolisati. Ako vam je baš udobno i nemate bolove, neće biti veliki problem ako se noću slučajno okrenete.

Kako da olakšam ustajanje iz kreveta?

Najbolji savet je da se okrenete na stranu i uzdignete pomoću oslanjanja na laktove. Ukoliko vam je naročito teško, možete pitati supruga ili nekog iz porodice da vam pomogne. Kada ustanete, polako spustite noge pored kreveta. Zastanite i odmorite se pre nego što ustanete.