DETE VAM JE STALNO UMORNO: Ovo je 5 jasnih znakova nedostatka sna i načini kako da mu pomognete

Kako da prepoznate loše spavanje kod deteta i pomognete mu da prevaziđe umor.

Shutterstock

Kada su deca mala mnogo je lakše prepoznati znake umora, kada porastu roditelji možda i ne obrate pažnju koliko sati sna ima njihov mališan. Nedovoljno sna prema rečima pedijatra može da izazove niz zdravstvenih problema, kao što su gojaznost, visok krvni pritisak, pa čak i depresija.

Deca od 6 pa do 18. godina trebalo bi da spavaju u proseku 9-10 sati. Iako to često može da varira u zavisnosti od deteta, ovih 5 znakova nikako nemojte da ignorišete jer su vidljivi kod dece koja su "hronično umorna":

  • Rano jutarnje ili hronične glavobolje - Ovo mogu biti simptomi apneje u snu.
  • Problemi sa koncentracijom i ostajanjem budnim - Da li im je teško da se fokusiraju tokom dana? Da li se žale da su umorni ili žele stalno da spavaju?
  • Hiperaktivnost - Dok je pospanost tokom dana očigledan znak lošeg sna, hiperaktivnost i nedostatak kontrole impulsa takođe mogu biti rezultat nedostatka dovoljnog odmora. Možda se čini da bukvalno ne staju. Neki znaci koji se obično povezuju sa ADHD -om mogu zapravo biti povezani sa spavanjem, iako se oba problema mogu povezati.
  • Loši rezultati u školi - Tokom spavanja odmaramo mozak i podstičemo pažnju, pamćenje i analitičko mišljenje, tako da je lako videti zašto deca koja ne spavaju dovoljno imaju tendenciju da pate od prekomerne pospanosti i nedostatka pažnje što može negativno uticati na njihov uspeh u školi.
  • Poteškoće sa buđenjem ujutru -  iako većina dece voli još malo da odspava ujutru, ako uopšte ne reaguju na buđenje ili ne možete da ih naterate da ustanu i posle nekog vremena, onda je to očigledno da ih je čvrst stan uhvatio tek pred jutro.
Shutterstock  Nedostatak sna

Što ranije uočite ovaj problem kod dece lakše ćete ga rešiti, jer i dalje imate veću kontrolu da uspostavite rutinu i promenite loše navike, nego kada vam dete uđe u fazu puberteta. Evo nekoliko preporuka kako to da uradite:

  • Postavite rutinski raspored odlaska na spavanje. To znači da se svetla gase u isto vreme svake noći.
  • Isključite mobilni i televiziju dva sata pre spavanja. 
  • Prestanite i sa fizičkim aktivnostima dva sata pre spavanja. To znači sport, ples, pa čak i druženje sa braćom i sestrama ili prijateljima.
  • Podstaknite mirne aktivnosti kao što su čitanje ili topla kupka/tuš. Ove aktivnosti mogu pomoći u pripremi mozga i tela za odmor.

(Yumama)