Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se beba probudi čim je spustite da spava? I ne, nije se navikla na ruke!

Izdvajamo 5 razloga zašto se beba probudi istog trenutka...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mnogi to odmah povezuju sa navikom beba na držanje, ali stvarni razlozi su potpuno drugačiji, jer je i razvoj beba kompleksan.

Povezane vesti

Povezane vesti

1. Vaša beba raste

Pedijatri tvrde da su promene u načinu spavanja bebe tipične i da se to zove "regresija spavanja" ili period u kojem se bebe koje su ranije imale neprekinuti san iznenada počnu da se bude noću ili preskaču vreme dremanja.

"Bebe sa četiri meseca će imati svoj prvi razvojni skok", naveli su pedijatri.

U tom trenutku će bebe početi da spavaju drugačije nego onda kada su bile novorođenčad. Ono čemu ih podučavate u ovoj fazi, u šta spada i dobro i loše, jesu zapravo osnove životnih navika vašeg deteta u snu.

2. Vaša beba možda nema dovoljno fizičke aktivnosti

Ovo se odnosi na bebe koje imaju nekoliko sedmica. Odojče bi trebalo da leži na stomaku, čime razvija mišiće leđa i vrata.

Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu su otkrili da vreme koje bebe provedu na stomaku može uticati na to koliko dugo one spavaju noću.

Studija je posmatrala fizičku aktivnost i ponašanje tokom spavanja kod 22 zdrave šestomesečne bebe, gde su se istraživači fokusirali na to koliko su vremena bebe provodile na stomačićima tokom dana.

Otkrili su da su bebe koje su imale više ove rane fizičke aktivnosti danju, noću su spavale duže i mirnije. Stručnjaci savetuju da pazite da vam dete ne bude umorno ili gladno dok je na stomaku.

3. Beba možda neće shvatiti da je vreme za spavanje

Roditelji mogu početi sa podučavanjem beba starih tek nekoliko sedmica o dobrim navikama spavanja.

Prema klinici Mayo, prekomerna stimulacija može sprečiti bebe da se dobro i kvalitetno odmore.

Shodno tome, već sat vremena pre spavanja deteta smanjite jačinu svetla i aktivnosti, kako bi dete shvatilo razliku između noći i dana.

4. Bebi će možda trebati vremena da se prilagodi

Stručnjaci smatraju da je zapravo uobičajeno da se bebe ponovo meškolje nakon što ih spremite za spavanje. U tom slučaju možete pokušati sa umirujućim rečima pre nego što ih ponovo podignete. Pogledajte hoće li se same umiriti.

5. Bebi možda treba umirujuća masaža

Osim prigušenih svetala, manjih aktivnosti, bebe imaju veliku korist od masaže, koja će zasigurno pomoći u bržem uspavljivanju.

Studija koju je objavila Nacionalna zdravstvena biblioteka SAD-a pokazala je da nežna masaža uvrštena u noćnu rutinu odojčeta kasnije znatno utiče i na bolji kvalitet majčinog sna.

Shodno tome, masaža može čak ojačati vezu između majke i deteta. Vaš dodir, miris i glas mogu pružiti najveću udobnost vašoj bebi.

Sledeći put kada noću postanu nemirni, pripremite se za umirujuću masažu.

Vaše vreme za odmor ili druženje sa partnerom ne mora uvek biti bitka i to ćete shvatiti onda kada pronađete pravi način i tehniku koja će vašem detetu pomoći da se kvalitetno naspava. Kada je otkrijete, pridržavajte je se!

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica