Šta su Epštajnove perle kod beba? Javljaju se kod 80 odsto dece, a nekad uplaše mame

Jeste li ikada čuli za Epštajnove perle kod beba? Evo šta je u pitanju i da li je opasno!

Shutterstock

Postoji mnogo pojava i stanja kod beba za koje ne čujete dok ih ne primetite kod svog deteta, pa počnete da istražujete o tome. Naravno, uvek je bolje da unapred budete informisani i pripremljeni, zato na vreme saznajte šta su Epštajnove perle i da li su opasne.

Epštajnove perle su male beličaste tačkice odnosno ciste koje se nekad pojavljuju na nepcima beba, a ima ih čak četiri od pet novorođenčadi. Ako ih primetite na svojoj bebi, ne brinite jer ne ostavljaju nikakve loše posledice i nisu opasne.

Naziv Epštajnove perle su dobile po pedijatru Alojzu Epštajnu koji ih je prvi opisao. Veličine su između jednog i tri milimetra, dakle veoma malene i najčešće se pojavljuju na sredini nepca, ali se mogu pojaviti i na desnima.

Kada i zašto se pojavljuju

Epštajnove perle se pojavljuju u neonatalnom periodu, kod oko 80 odsto beba. Prema nekim studijama, češće se javljaju kod baba:

  • Rođenih od strane starijih majki
  • Koje su rođene nakon predviđenog termina
  • Imaju veću kilažu na rođenju

Ove male ciste se uglavnom formiraju kada koža u bebinim ustima postane "zarobljena" u procesu razvoja. Kako usta nastavljaju da se razvijaju i dobijaju svoj oblik, ova zarobljena koža se puni keratinom, koji formira Epštajnove perle, piše nostrofiglio.it.

Epštajnove perle se formiraju još u materici i ne postoji nikakva prevencija, ali svakako ne treba da brinete jer, iako možda izgledaju malo neobično, potpuno su bezopasne.

Simptomi

Beba uopšte neće osetiti ove malene ciste u ustima, niti će joj one zadavati neke muke i neprijatne simptome. Zbog toga ne zahtevaju ni bilo kakvo lečenje, ali ako vam se učini da kod bebe izazivaju bol ili nervozu, konsultujte se sa pedijatrom, kako bi se isključile gljivice u ustima ili rano nicanje zubića.

Kada nestaju

Epštajnove perle uglavno nestaju same od sebe nekoliko nedelja posle rođenja. Međutim, u nekim slučajevima mogu da ostanu i nekoliko meseci. Ukoliko ove ciste ne nestanu ili ne počnu da se smanjuju nakon nekoliko nedelja, savet je da odete kod pedijatra, kako bi se utvrdilo da nije u pitanju nešto drugo.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

5 stvari koje treba da znaju mame devojčica  TikTok/ tinyheartseducation