Koji zubići su najbolniji kad izbijaju? Za svako dete je drugačije ali ove većina beba preplače

Jedan od najdramatičnijih perioda u odrastanju beba je izbijanje zubića. Mnogi roditelji se teško nose sa balavljenjem, nespavanjem i nervozom mališana koji pate jer ih jako boli izbijanje nekih zuba. Evo sa kojima se najviše muče.

Shutterstock

Razvoj mlečnih zubića počinje već u maminom stomaku (u 5. mesecu trudnoće formiraju se unutar desni i kasnije izbijaju), a prvi mlečni zubi se javljaju u većini slučajeva oko 4-6 meseci starosti bebe. Dok za neku decu period nicanja zuba nije mnogo težak, za druge je to dug i bolan proces.

Sekutići se pojavljuju prvi

Prvi zubi koji izbijaju su donji centralni sekutići, a zatim gornji, pa kutnjaci i očnjaci. Među prvim znacima koji najavljuju pojavu zuba su: crvenilo i otok desni, bolni desni, obilno lučenje pljuvačke, potreba da mališan sve grize, uznemirenost ali i nedostatak apetita i sna.

Takođe, u nekim slučajevima bebe mogu da dobiju temperaturu (između 37 i 38 stepeni), dijareju, crveni osip na bradi. Međutim, dobro je znati da se simptomi povezani sa nicanjem zuba razlikuju od deteta do deteta.

Kutnjaci i očnjaci su bolniji

Do navršene 1. godine u većini slučajeva se pojavljuju 2 donja centralna sekutića, zatim gornji centralni i bočni sekutići. Iako izbijanje ovih zuba može da izazove bol, on nije tako intenzivan, pogotovo što nisu tako veliki zubi.

Ali zato, posle 1. godine pojavljuju se kutnjaci i očnjaci, koji su veći i mogu da izazovu jači bol kod mališana. Još bolniji je trenutak pojave dvogodišnjih kutnjaka, onih koji se nalaze u zadnjem delu desni.

Veliki deo neprijatnih simptoma koje mališani osete kada im se pojave mlečni zubi mogu da se ublaže uz pomoć specijalnih proizvoda koji se mogu kupiti u apotekama.

Među njima su igračke za žvakanje (mogu da se stave u frižider i potom daju deci da ih žvaću), specijalni gelovi za desni (indikovani samo ako mališan ima jake bolove – njima masirajte desni deteta), ali i masaža desni koja mu pomaže da se lakše smiri. Dobro je da majka opere ruke i kažiprstom nežno masira bebine desni, posebno na mestima gde je više otečeno ili crveno.

Kako negovati mlečne zube

Iako mnogi roditelji veruju da nega prvih zuba treba da počne kada se u potpunosti pojave, stomatolozi daju drugačije savete.

Za negu mlečnih zuba preporučuje se lagano pranje sterilnom gazom natopljenom čajem od kamilice ili toplom vodom. Tek kada dete poraste i počne da shvata ideju pljuvanja, upotrebljava se četkica za zube sa mekim vlaknima i specijalnim pastama za decu. Dobro je da se mališa na prvi stomatološki pregled vodi oko 2-3. godine, kada je lakše sarađivati sa njim.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Džinovska beba od 4 meseca  TikTok/devonkelley0