NAJVAŽNIJE PREKRETNICE U RAZVOJU U 1. GODINI: Pedijatar objasnio na šta da obratite pažnju

Pedijatar otkrio koje su najvažnije prekretnice u razvoju u prvoj godini života deteta!

Shutterstock

Prva godina života je najintenzivnija kada je u pitanju razvoj deteta. Bebe uče toliko toga u ovom razdoblju, od prvog osmeha, preko sedenja, pa sve do hodanja.

Roditelji često brinu da li se njihovo dete razvija kako bi trebalo, a te brige možda može da umanji pedijatar koji je na TikToku poznat pod imenom dr Joši. On je u videu otkrio koje su najvažnije prekretnice u razvoju deteta u prvoj godini života, što su parametri po kojima se prati da li se mališani pravilno razvijaju.

"U uzrastu oko dva meseca obratite pažnju na to da li se beba smeši i počinje da guguče. Oko četvrtog meseca će početi da brbljaju i da drže glavu uspravno. Sledeća prekretnica je da pružaju ruke da uhvate predmet oko šestog meseca, i tada obično dolaze prvi pokušaji sedenja", rekao je pedijatar.

This browser does not support the video element.

Najvažnije prekretnice u prvoj godini   TikTok/doctor_yoshi

On je naveo da bebe obično oko devetog meseca postaju pokretnije, odnosno počinju da puze. Neke od njih tada počinju i više da pričaju, pa će možda reći mama ili tata.

"Oko prve godine mnogi mališani prave svoje prve korake i izgovaraju jednostavne reči, poput pa-pa", rekao je dr Joši, pa istakao:

"Sve bebe se razvijaju svojim tempom, tako da se ove prekretnice mogu dogoditi malo ranije ili malo kasnije".

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja  TikTok/clairesamay