KOLIKO ČESTO TREBA DA JE MENJATE, U KOM SLUČAJU ODMAH DA JE BACITE : 9 najvažnijih stvari o pravilnom korišćenju cucle

Ukoliko vaše dete obožava cuclu, onda se pridržavajte ovih 9 pravila.

Shutterstock Dete sa dudom

Većina roditelja pronalazi spas u cuclama, ukoliko ih beba prihvati često ih koriste za smirivanje i uspavljivanje. Međutim, koliko god bile korisne treba voditi računa o higijeni, posebno kada uzmete u obzir koliko ih vaši mališani često koriste. 

Kada bebi krenu da rastu zubići, ona nesvesno krene da ih upotrebljava i gricka sve što stigne. Usled čega često na cuclama mogu da se stvore male pukotine u koje se, bez obzira na sterilizaciju, zadržavaju čestice prašine i nakupljena vlaga. Sve to može da bude potencijalna opasnost po bebino zdravlje, a da ni sami ne znate, zato je važno da cucle bacite i na malu pojavu oštećenja. Drugi najčešći problem je što beba jednu cuclu koristi sve dok je ne preraste ili dok je ne ošteti, zato je najbolje da ih menjate svakih 1-2 meseca.

Sterilizacija je jako bitna i treba je obavljati svakodnevno, ukoliko nemate poseban sterilizator dovoljno je da cucle dobro prokuvate u vodi oko 5 minuta. Vodite računa da ih ne ostavljate previše blizu toplote duže vreme ili u sterilizatoru previše dugo od preporučenog, jer je to siguran način da materijal oslabi i bude podložniji oštećenjima.

Shutterstock  Beba koristi cuclu

Ovo je 9 najvažnijih stvari za pravilno korišćenje cucle:

  • Nikada ne upotrebljavajte cuclu kako biste utolili detetovu glad ili kao zamenu za vašu pažnju. Ponudite je između obroka kada znate da dete nije gladno.
  •  Nikada ne vežite cuclu detetu oko vrata ili za krevetić jer postoji opasnost da se uguši.
  • Pre prve upotrebe cuclu obavezno strilišite. Pripazite da je potpuno ohlađena pre nego što je date detetu. Održavajte je čistom ispirajući je vrućom vodom.
  •  Vodite računa o tome da nema pukotina. Ponekada roditelji daju detetu cuclu nakon što su mu dali lek (antibiotike, vitamine), ali neki od tih lekova mogu oštetiti materijal.
  •  Menjajte cuclu svaka dva meseca.
  • Nikada ne umačite cuclu u šećer ili med jer može štetiti detetovim zubićima.
  • Ne dopustite da starije dete drži cuclu u ustima celi danu jer to može da šteti razvoju govora i izazove probleme sa zubima.
  •  Beba koja otežano dobija na masi i slabo napreduje, ne bi smela upotrebljavati cuclu.
  • Ako dete ima česte upale uva, pokušajte da izbegavate da mu dajete cuclu.

(Yumama)