Gasovi kod beba su uobičajeni i deo normalnog digestivnog procesa. Međutim, prekomerna količina gasova može biti znak da se nešto dešava u organizmu vaše bebe. Saznajte kako prepoznati znakove problema sa gasovima kod beba i kako možete pomoći.

Zašto bebe imaju gasove?

Gasovi su normalna pojava kod svih ljudi, bez obzira na uzrast. Dok hrana prolazi kroz gastrointestinalni trakt, korisni sastojci se apsorbuju, a bakterije u debelom crevu razgrađuju ostatke hrane, oslobađajući gasove poput hidrogena i ugljen-dioksida. Ovi gasovi ponekad ostaju zarobljeni u digestivnom traktu, uzrokujući nadimanje i nelagodnost, što je česta pojava kod beba zbog nezrelog digestivnog sistema. Pored toga, bebe gutaju veće količine vazduha dok jedu i plaču, što povećava količinu gasova.

Bebe koje se hrane na flašicu češće imaju problema sa gasovima, ali ni dojene bebe nisu imune. Zapamtite da bebe imaju više gasova nego odrasli, pa se nemojte odmah zabrinuti ako primetite učestale gasove kod svoje bebe. U većini slučajeva, gasovi ne izazivaju ozbiljne neprijatnosti ili bolove.

Znaci da beba ima gasove

Ako vaša beba podiže nogice, grči se i pokazuje znakove nelagodnosti, verovatno ima gasove. Ako primetite poboljšanje nakon što beba ispusti gasove, to je dobar znak da nema drugih problema.

Kako pomoći bebi sa gasovima

Postoji nekoliko načina da pomognete bebi sa gasovima. Položite bebu na stomak na ravnoj površini i lagano joj masirajte stomak. Takođe, možete je okrenuti na leđa i podizati joj nogice, praveći kružne pokrete kao da vozi bicikl. Topla kupka može takođe pomoći u ublažavanju neprijatnosti.

 Ako beba i dalje oseća nelagodnost, posavetujte se sa pedijatrom o daljim koracima.

Kako sprečiti gasove kod beba

1. Podrigivanje je važno!

Dok hranite bebu, pazite da često podrigne kako bi se oslobodila viška vazduha unetog tokom hranjenja i plakanja.

2. Smanjite balončiće u flašici

Ako hranite bebu formulom, nakon mućkanja ostavite mleko da se smiri kako bi se smanjila količina balončića i vazduha.

3. Pravilno postavljanje bebe tokom hranjenja

Obavezno postavite bebinu glavu iznad stomaka tokom hranjenja.

4. Obratite pažnju na hranu

Neka hrana može izazvati gasove. Ako vaša beba često ima gasove, izbegavajte namirnice kao što su brokoli, kupus i pasulj u njenoj ishrani, ali i svojoj ako dojite.

Kada se obratiti pedijatru?

Ako vaša beba često plače, oseća nelagodnost i ne možete da je umirite, možda ima alergiju ili intoleranciju na hranu. Obratite pažnju na simptome poput osipa, dijareje, povraćanja ili krvi u stolici. Celijakija, ozbiljna intolerancija na gluten, takođe može da izazovei gasove.

Konsultujte se sa pedijatrom ako sumnjate da vaša beba ima drugi problem ili se ne smiruje ni nakon izbacivanja gasova. Ispričajte lekaru sve o ponašanju i simptomima vaše bebe kako biste dobili najbolji savet o njenom zdravlju.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za gasove i grčeve kod beba TikTok/enchantednanny