Fizički razvoj deteta povezan je sa mentalnim razvojem. Da bi naučila da sedi, beba mora da savlada horizontalnu ravan i ojača mišiće stomaka i leđa. Zato mora naučiti da se prevrće sa leđa na stomak i leđa. Uz podršku jastuka ili u kolicima, prosečno dete počinje da sedi sa 6 meseci. Zatim, u roku od mesec dana, mozak koordinira rad vestibularnog aparata, a zatim beba sedi sama, bez podrške. Tada uči da sedi iz ležećeg položaja samostalno, bez pomoći odraslih. Ovo traje još oko mesec dana.

„Ali čak i ako četvoromesečna beba pokuša da sedne, to ne znači da majka treba da mu pomogne. Neka vežba sam, a majka gleda sa strane. Želja mame da preuzme situaciju u svoje ruke i brzo nauči svoje dete da sedne može dovesti do ozbiljnih bolesti u budućnosti. Sa 4 meseca, kičma deteta još nije spremna za takva opterećenja“, kaže za pedijatar Marija Školnik.

Da li je moguće naučiti bebu da sedi?

Definitivno ne do šest meseci, mišići još nisu dovoljno jaki. Kičma se može deformisati pod pritiskom težine bebe.

Šta učiniti ako dete ne želi da sedi?

Neka deca počinju da sede malo kasnije. Ovo zavisi od mnogih faktora, uključujući: pun termin bebe, težinu i visinu, kao i temperament deteta.

Počnite da vežbate svoje dete: posle šest meseci sedite uz pomoć jastuka 10 minuta, a zatim možete da počnete da ga držite u krilu i da se igrate sa njim. Ali takođe ne zadugo.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za stavljanje SPF-a deci TikTok/athomewithshannon