U prvim danima sa bebom je sve veoma intenzivno, uključujući i prljanje odeće. Iznenadiće vas koliko puta dnevno ćete morati bebu da presvučete celu jer će odeću izbljuckati ili će se ukakiti tako da sve izađe iz pelene.

"Redovno pranje odeće za bebe nije samo pitanje estetike ili higijene. To je važan korak u prevenciji bebinog zdravlja jer njena koža još uvek razvija svoj zaštitni sloj. Zbog toga su bebe podložnije infekcijama, alergijama i iritacijama kože", kaže dermatolog dr Viktorija Kazluskaja za parents.com.

Dakle, važno je da znate kako da izabetete deterdžent za bebinu odeću, šta treba da perete, a šta ne...

Kada prati bebinu odeću

Stručnjaci su saglasni da je jako važno da uvek operete odeću pre nego što je obučete bebi.

"Pranjem se sa odeće uklanjaju prašina, prljavština i sve što se nagomila na odeću u prodavnicama, pa će bebi biti prijatnija za nošenje ako je operete", kaže pedijatrijska sestra Rijana Džouns.

Naravno, možete da operete bebinu odeću i pre nego što se rodi, kako bi sve bilo spremno, a da li ćete oprati i ispeglati samo najmanju veličinu ili i neku sledeću, to je vaš lični izbor.

Proizvodi za pranje dečje odeće

Ne treba vam ništa "fensi" za pranje odeće za bebu, dovoljan je samo blagi deterdžent, postoje i oni koji su namenjeni baš dečjoj odeći. Pedijatar dr Daniel Gandžian ističe da su bezbedni i "obični" deterdženti koji nemaju dodate boje i mirise.

Biće vam potrebno i blago sredstvo za uklanjanje fleka, opet potražite ono koje je bezbedno za bebe.

Nije potrebno, štaviše, nije ni poželjno da koristite omekšivače jer oni uglavnom sadrže mirise i hemikalije koji mogu da iritiraju nežnu bebinu kožu. Takođe, izbeljivači nisu poželjni, kao ni preterano jaki deterdženti koji sadrže boje i mirise.

Pranje bebine odeće korak po korak

Razvrstavanje

Najpre, pratite uputstva na etiketama odeće, a nije zgoreg ni da razdvojite odeću po bojama, kako biste sprečili da se nešto oboji. Dakle, grupišite odeću tamne, srednje i svetle boje, a pazite i na materijale.

"Materijali poput pamuka, vune, sintetike, zahtevaju različite programe i temperature u pranju, kako bi se sprečila oštećenja", ističe dermatolog dr Kazluskaja.

Skidanje fleka

Pre nego što ubacite odeću u mašinu, proverite da li ima fleka jer je najbolje tretirati ih odmah – tada su najveće šanse da se skinu.

Uključivanje mašine

Možda ćete biti u iskušenju da što više odeće stavite u mašinu, ali pazite da je ne prepunite jer se tako već neće dobro oprati. Stručnjaci savetuju da kada stavite deterdžent, uključite neki "blaži" program, kako bi se odeća lepo oprala, ali da se ne ošteti.

Duplo ispiranje

Kada mašina završi pranje, savet dermatologa je da uključite ponovno ispiranje.

"Time ćete osigurati da se isperu svi ostaci deterdženta sa odeće. Ovaj korak je ključan jer ostaci mogu da iritiraju nežnu bebinu kožu", ističe dr Kazluskaja.

Sušenje odeće

Ukoliko odeću za bebu sušite u mašini, birajte neki od blažih programa, tj. niže temperature kako se odeća ne bi oštetila.

"Visoke temperature mogu da oštete nežne materijale, ali i da potencijalno iritiraju bebinu kožu", kaže medicinska sestra Rijana Džouns.

Proverite odeću

Kada savijate i slažete opranu i osušenu odeću, pedijatar dr Gandžian predlaže da temeljno pregledate svaku stvar, iz bezbednosnih razloga.

"Uverite se da su sva dugmad i zatvarači dobro pričvršćeni i da nisu oštri", podseća on.

BONUS VIDEO:

Pranje veša TikTok/zapatas_cleaningservices

(Yumama/N. Z.)