Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oprema za bebe: Kako izabrati auto-sedište?

Na našem tržištu postoji veliki izbor auto-sedišta, ali razni modeli i cene, na izgled sličnih proizvoda, uglavnom zbunjuju roditelje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jedna od brojnih novina koju nam je doneo Zakon o bezbednosti u saobraćaju jeste i obavezna upotreba auto-sedišta za decu. Bez sumnje, biće to dodatno opterećenje za porodični budžet, ali evropska iskustva pokazuju da je ova zakonska obaveza i te kako doprinela zaštiti i sigurnosti dece.

1. KUPOVINA AUTO-SEDIŠTA

*Najvažnije je da auto sedište odgovara uzrastu i težini deteta. Proizvođači su, shodno tome, podelili auto-sedišta u pet grupa:

grupa  težinauzrast

0                 do 10 kg                 0 do 9 meseci

0+               do 13 kg                 9 do 18 meseci

I               9 do 18 kg                 9 meseci do 3 god.

II             15 do 25 kg                3 do 6 god.

III            22 do 36 kg                 6 do 12 god.

*Idealno bi bilo da u kupovinu krenete sa detetom, kako biste isprobali sedište i kaiševe. Neki roditelji radije kupuju sedište iz više starosne grupe, kako bi dete duže moglo da ga koristi. No, nemojte to da radite, jer samo dovoljno čvrsto sedište, koje je oblikovano prema telu, daje dobar oslonac i omogućava dobru zaštitu glave. Kada teme mališana dostigne gornju ivicu sedišta, vreme je za kupovinu novog.

Povezane vesti

Dobra vest je da neki proizvođači u ponudi imaju sedišta koja su prilagodljiva i spajaju dve starosne grupe, tako da se njihovom kupovinom može malo uštedeti. Potražite na pakovanju narandžastu nalepnicu sa natpisom: ECE R 44/03, koja je znak da je sedište izrađeno u skladu sa najnovijim sigurnosnim propisima.

*Ukoliko se odlučite na kupovinu polovnog auto-sedišta, dobro ga pregledajte, jer ne sme da ima nikakvih oštećenja, i ne sme da bude starije od deset godina.

2. MONTAŽA SEDIŠTA

*Pre kupovine, obavezno proverite da li auto-sedište koje ste odabrali može da se montira u vaš auto. Inače, Isofix sistem je najlakši i najsigurniji način za fiksiranje, jer se kopče na auto-sedištu kače na već pripremljene kuke koje se nalaze na sedištu novijih modela automobila. Ukoliko, kao i većina stanovnika Srbije, imate stari auto, sedište ćete fiksirati pojasevima.

*Sedište se može montirati tako da je dete okrenuto suprotno od smera vožnje (za starosnu grupu 0 i 0+), ili u pravcu kretanja (za ostale starosne grupe). Za stariju decu postoje posebna sedišta, bez naslona, a dete se vezuje pojasom koji se već nalazi u automobilu. Stručnjaci smatraju da dete može samostalno da sedi na zadnjem sedištu automobila tek kada dostigne visinu od 150 centimetara i težinu od 27 kilograma.

3. MERE OPREZA

Da biste bili sigurni da je vaše dete zaista bezbedno, potrebno je da poštujete određena pravila:

- Dete uvek prevozite u auto-sedištu, čak i ako smatrate da je relacija kratka. U slučaju sudara, pri brzini od samo 25 kilometara na čas, svi objekti u automobilu će se ponašati kao da su 20 puta teži. Ukoliko vam je dete od pet kilograma u krilu, nećete moći da ga zadržite, jer u toku udarca ono postaje teško kao osoba od 100 kilograma. Ukoliko se sudar dogodi pri brzini od 60 kilometara na čas, dete koje nije pravilno vezano - udara silom koja bi odgovarala padu sa petog sprata.

Povezane vesti

- Auto-sedište smete da montirate na suvozačevo sedište samo ako ne postoji vazdušni jastuk, ili je njegova funkcija isključena.

- Proverite da li je sedište dobro fiksirano i da li je dete dovoljno čvrsto vezano. Kod deteta koje sedi u smeru vožnje, zategnutost se proverava kod grudne kosti, a kod deteta koje se vozi u suprotnom smeru - kod ramene kosti. Smatra se da je dete dobro vezano ako između pojasa i tela deteta može da stane samo jedan prst.

- Bebe ne smeju da spavaju bez nadzora u auto-sedištima jer su im vratni mišići slabi, a i disanje im još uvek nije sasvim razvijeno, pa postoji opasnost od gušenja.

Izvod iz Zakona

Član 31.

U motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina, kao ni lice koje je pod uticajem alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci, ili iz drugih razloga nije sposobno da upravlja svojim postupcima.

Dete do tri godine starosti prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima za javni prevoz putnika.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, dete do tri godine može se prevoziti na prednjem sedištu, ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu - korpi, koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica