Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj šake od rođenja do šestog meseca: Od stisnute pesnice do hvatanja celom rukom

Beba se rodi sa refleksom hvatanja, koji, tokom rasta i razvoja postepeno gubi. Pogledajte na koje načine možete stimulisati bebu kako bi podstakli razvoj šake.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Koliko je jak refleks hvatanja vidi se na pregledu - kada lekar podigne bebu u vazduh, dok se ona grčevito drži za njegove prste. Ovaj test nikako ne treba isprobavati kasnije kod kuće, jer beba postepeno gubi tu sposobnost kako refleks popušta, tako da već krajem prvog meseca šake više nisu stalno stisnute u pesnice.

Takođe ne treba stavljati svoje prste u bebine šake, iako je za roditelje to izuzetno prijatan osećaj, s obzirom da to kod nje izaziva povišenu napetost u rukama. Takvo stanje bebi ne prija i zbog toga postaje uznemirena.

Povezane vesti

Nasuprot tome, treba maziti njene nadlanice, kako biste bebu stimulisali na otvaranje šaka - što ona, inače, povremeno spontano radi. To možete da radite jednostavnim maženjem vašom rukom, ali i uzimanjem bebine ruke za ručni zglob, okretanjem dlana ka njenom ili vašem licu i povlačenjem na dole po obrazu, kako bi mazila sebe ili vas.

Prevlačenje finih mekanih tkanina ili plišanih igračaka preko bebinih nadlanica takođe dovodi do opuštanja i otvaranja šaka.

1. Tokom prvog meseca, beba uglavnom drži šake zatvorene, ali nisu stalno stisnute u pesnice.

2. U drugom mesecu, beba počinje da pokazuje interesovanje za lik majke i za predmete - tako što pruža ruke, ali kako ne može da ih dohvati, otvaraće šake.

Savet: Bebu bi trebalo stimulisati igračkama koje postavljamo ispred nje. Plišane su najpogodnije, jer beba neće odreagovati stiskanjem pesnica kada ih dodirne.

Razvoj pokreta prolazi kroz različite faze. Beba najpre fiksira, zatim prati izvor stimulacije, pa tek onda pruža ruke. Za ovu složenu aktivnost je neophodna stabilnost glave, vrata i trupa u prostoru, da bi preko vidnih i akustičnih mehanizama mogla da napravi pokret ka predmetu.

Povezane vesti

3. Krajem trećeg meseca, refleksno stiskanje pesnica se gubi i bebine šake se susreću ispred njenog lica. Sada počinje da se igra prstima, da ih gleda i stavlja u usta. Ovo je početak upoznavanja sa svojim telom. Najveći deo vremena kada je budna, provodi sa obema rukama u ustima, jer je ruke dovela do središnje linije.

Savet: Ovo je važan momenat bebinog razvoja i nikako ga ne treba ometati stavljanjem cucle u usta, ili rukavica na ruke. Beba stiče važna iskustva o sebi i stvarima koje je okružuju upravo preko usta. Ako joj stavite zvečku u ruku, ona će je držati. Najprikladnija zvečka je buba-mara, žuto-crvena ili crno-bela. Kao mera predostrožnosti, dovoljno je da se održava higijena igračaka i bebinih ruku.

4. Tek krajem četvrtog meseca, beba prvi put voljno hvata pruženu igračku.

Savet: Da bi to mogla da uradi, treba joj dati zvečku sa polukrugom ili u obliku obruča, jasnih boja, sa složenijom šarom - i to sa strane, kako bi poluotvorenom šakom mogla da je uzme. Nemojte davati bebi igračku pastelnih boja, jer treba da je vidi kada je stavi ispred lica, uspostavljajući koordinaciju oko-šaka. Zatim će staviti preko i drugu šaku, a onda će je strpati u usta.

U ovom uzrastu treba okačiti igračke ispred bebe, kako bi ih dohvatala i igrala se njima, jer će samo ponavljanjem pokreta naučiti da ih kontroliše, pa će oni vremenom biti sve skladniji. Postoji i posebno konstruisana sprava za vežbanje, koja podstiče razvoj motorike ruku.

Kada stavimo bebu na stomak u ovom uzrastu, ona se oslanja na podlaktice, sa dlanovima okrenutim jedan prema drugom i palčevima usmerenim na gore. Ukoliko su palčevi savijeni i nadlanice okrenute jedna ka drugoj, beba ne može da se odupre i podigne glavu. Ako pri hvatanju palac ostaje savijen ka unutra, svakako se treba obratiti lekaru.

Povezane vesti

5. U petom mesecu, beba uvežbava hvatanje igračaka. To radi sve svesnije, uz bolju koordinaciju oko-ruka. Sada je palac opružen i učestvuje u hvatanju. Kada uhvati kocku, posmatra je i premešta u drugu ruku, što znači da je uspostavljena funkcija otpuštanja. Da bi ovo mogla da uradi, refleks hvatanja mora potpuno da iščezne.

Premeštanje igračke iz jedne u drugu ruku predstavlja izuzetno važan momenat u detetovom motornom razvoju. To znači da obe polovine velikog mozga funkcionišu zajedno.

Savet: Ukoliko pri pokušajima da uhvati igračku bebi to ne polazi za rukom, obavezno se zbog toga obratite lekaru.

Povezane vesti

6. Sa šest, sedam meseci, beba treba sama da se okrene sa leđa na stomak. Da bi to mogla da uradi, pre toga treba da počne da hvata igračke preko sredine tela na drugoj strani. U pokušaju da dohvati igračku, težina tela se automatski prebacuje na bok, što dovodi do okretanja. Beba hvata igračku celom šakom, okreće je u rukama ka srednjem prstu i palcu. Ovo je poslednji momenat kada u potpunosti treba da iščezne refleks hvatanja.

Savet: Put od refleksnog hvatanja na rođenju, preko nekoordinisanih, do voljnih koordinisanih pokreta - zavisi od motornog razvoja deteta, ali i stimulacija koje dobija iz okruženja. Da bi roditelji mogli pravilno da stimulišu razvoj funkcija šake i ruke, moraju da prepoznaju i na pravi način zadovolje razvojne potrebe deteta.

Obratiti pažnju

Ako beba sa tri meseca još uvek ima čvrsto stisnute pesnice, obavezno na to treba skrenuti pažnju njenom lekaru.

Dr Danijela Vukićević, fizijatar

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica