Pre nego što bebe razviju svoje jezičke veštine i budu sposobne da govore, one komuniciraju sa svetom preko dodira. Majke umeju dodirom instiktivno da umire bebu, ako beba plače, jedna od prvih stvari na koju pomislimo jeste da je uzmemo u narupje i mazimo ili trljamo leđa.

Masiranje bebe je upravo produžetak ovog prirodnog impulse, a ovo su prednosti masaže za bebe:

1. Vezivanje
Masaža podstiče pozitivnu vezu između roditelja i bebe u ranoj fazi. Intiman dodir mališanom može vam pomoći da se bolje vežete.

2. Poverenje
Može vam pomoći da postanete sigurniji u pokretima sa bebom i u prepoznavanju njenih potreba. Provođenje vremena u miru masirajući bebu daće vam mogućnost da prepoznajete i tumačite znake koje vam beba daje, što će vam uliti dodatno samopouzdanje kao roditelju i učiniti da se osećate opuštenije u tim ranim mesecima.

3. Jača zdravlje bebe
Postoje brojne fiziološke prednosti masaže za bebe: stimuliše mnoge sisteme tela kao što su koža, probavni, nervni i respiratorni sistem. Može da ubrza razvoj bebe, da im pomogne da dobiju na težini i omogući efikasnije funkcionisanje njihovog digestivnog sistema, čime se ublažavaju stomačni grčevi i reguliše san.

Pošto utiče na sve sisteme tela, masaža je posebno korisna za prevremeno rođene bebe. Takođe im pomaže da oslobode stres i predstavlja fantastičan način komunikacije i povezivanja.

4. Umirivanje
Masaža smiruje nervni sistem i odlična je za grčeve i san. Masaža podiže nivoe hormona oksitocina i kod vas i kod bebe, pomažući vam da se oboje osećate smirenije i opuštenije.

5. Opuštanje
Mišići vaše bebe se opuštaju, disanje postaje dublje, a bebi ulje za masažu hrani kožu vašeg deteta. Stimulacija kože takođe pruža vitalnu podršku nervnom sistemu.

6. Olakšanje kod grčeva
Masaža takođe može da pruži olakšanje – na primer, masaža stomaka vaše bebe može pomoći u ublažavanju grčeva, zatvora ili zarobljenog vetra.

Masaža za bebe se ne preporučuje ako beba ne uživa u masaži, zatim aroma terapija i mirisna ulja nisu preporučljivi, ako je beba gladna ili umorna, ako ima temperature ili ospip, stomak nakon hranjenja i mesto uboda nakon vakcinacije.

BONUS VIDEO

Beba prvi put proba sladoled TikTok/funnydudetrending


Izvor: Yumama