Ukoliko napravite video snimak vaše bebe od 30 sekundi, to bi moglo sutra možda da joj spase život, tvrde stručnjaci. Kada imate snimak bebe dok normalno diše, on može pomoći da uočite razlike kada nastupi kriza, odnosno kada se dete razboli.

Bolničćarka Niki Jurkuc objasnila je: "Kažem svakom roditelju da snimi video snimak otkrivenih grudi svog deteta, kako normalno diše u trajanju od 30 sekundi. Ovaj video možete koristiti da uporedite sa disanjem vašeg deteta kada je bolesno. To će vam olakšati kada treba da procenite da li vaša beba diše normalno ili ne. Dakle, ako to već niste uradili (ili ako je prošlo neko vreme od kada ste to poslednji put uradili), aktivirajte kameru svog telefona."

Ona objašnjava da video klipovi neće biti samo od koristi roditelja, već mogu pomoći i dadiljama, vrtićima, lekarima, kao i bakama i dekama dok čuvaju dete. To bi moglo značiti razliku između života i smrti ako pate od stanja poput bronhitisa, astme, respiratornog sincicijalnog virusa ili upale pluća . Ako se ne leče, oni mogu uzrokovati posledice i biti fatalni.

Niki, bivša radnica hitne pomoći iz Australije koja je specijalizovana za prvu pomoć bebama i deci, podelila je savet koji bi mogao da spase život na Instagramu. Njeni pratioci su požurili da joj se zahvale, rekavši da im je ova tehnika pomogla u prošlosti.

Jedna mama je napisala: "Ovaj mali savet nam je pomogao toliko puta prošle godine da se bronhitis pojavio."

"Kad god bi to [moja ćerka] imala, takođe bih video da vidim da li joj se disanje pogoršalo."; "Nastaviću da koristim ovo kada uskoro stigne naše drugo dete." - bili su samo neki od komentara roditelja.

Roditelji su takođe istakli da često u kriznim situacijama paniče i ne znaju šta je u redu ili ne, a tehnika snimka od 30 sekundi može baš u takvim izazovima pomoći. Ukoliko sumnjate da disanje deteta nije ispravno, neophodno je da odmah zatražite lekarsku pomoć.

(Yumama)