Svi znamo koliko neodoljivo i slatko izgledaju bebe sa trakama za glavu. Ako imate ćerku, možda ste probali da joj ukrasite kosu trakom sa mašnama, cvetićima, raznim šljokicama, ukrasima i detaljima. Jedna mama sa Tik Toka učinila je isto sa svojom ćerkom, ali je podelila video u kojem objašnjava zašto to nikada više neće uraditi.

Kejti, mama bebe Arije, u videu je objasnila koliko trake zapravo mogu da budu opasne, i objasnila je situaciju iz ličnog iskustva. U klipu koji je prikupio skoro 7 000 lajkova, rekla je: "Postoje dva razloga zašto sam prestala da stavljam trake za glavu svojoj bebi."

Kao prvi razlog navela je da su ove trake nesigurne kada je dete bez nadzora roditelja. Kejti je podelila priču o tome kako se vraćala kući autom sa svojom ćerkom, a dok je vozila autoputem na ogledalu je videla da se traka za glavu njene devojčice pomerila sa vrha glave i "pokrila joj oči".

"Srećom, ovo sam odmah shvatila jer sam pogledala ogledalo, ali sam bila jedina osoba u autu, pa možete li zamisliti koliko sam počela da paničim." - istakla je mama i dodala - "Dok se vaše dete pomera i kreće, posebno kada spava, elastična traka može postati prava opasnost za njih. Može da prekrije nos i usta i izazove gušenje. Da se ​​ta traka za glavu još malo spustila, mogla bi joj blokirati disanje."

Druga stvar na koju je Kejti upozorila je zategnutost traka za glavu. Objasnila je: "Ako razmišljate o tome kao odrasli, kada nosimo trake za glavu, posle nekog vremena možemo osetiti glavobolju ako je traka preuska." - navela je mama i dodala da možda i bebe osećaju nelagodnost ali to ne mogu da nam kažu.

Mama je na kraju videa dodala da je lični izbor ako koristite trake za glavu za svoje ćerke, ali je samo želela da "širi svest" o potencijalnim opasnostima koje predstavljaju, posebno kada bebe spavaju.

Mnoge mame su brzo prihvatile njeno mišljenje i u komentarima bile saglasne, pa je tako jedna mama napisala:

"Da, trake za glavu su slatke, ali stavim ih samo na ćerku samo da je slikam, a zatim ih odmah skinem."

Druga je dodala: "Nedavno sam saznala da, pošto njihove lobanje nisu u potpunosti formirane, nošenje traka za glavu može prouzrokovati posledice."

To ne mora da znači da treba da bacite trake koje ste kupili za bebu, ali stručnjaci napominju da ih beba nosi samo pod nadzorom roditelja, ukoliko joj je sa tim udobno i traka je ne steže, kao i da nikako ne stavljate traku dok beba spava ili nije u vašem vidokrugu.

Izvor: Yuamama