Pre rođenja deteta roditelji najčešće sređuju dečiju sobu u skladu sa polom; plavo za dečake, roze za devojčice. A da li ste nekada čuli za psihologiju boja. 

To znači da boje i te kako utiču na raspoloženje dece, pa dok ih jedne uspavljuju, druge ih drže budnim ili ih pak čine razdražljivijim. Saznajte na koji način će odabrane boje i dekoracija uticati na intelektualni i umetnički razvoj vašeg deteta.

Plava boja – kreativnosti

Plava boja je idealan izbor za sobu vašeg deteta ukoliko je ono hiperaktivno i nemirno, jer osim što smanjuje agresivnost, ova boja podstiče kreativnost.

Iako plava vizuelno povećava prostoriju, ona ponekad može delovati hladno, naročito ukoliko u prostoriji nema dovoljno prirodne svetlosti ili ako je plava pomešana sa drugom bojom. Stoga je pažljiva primena ove boje od ključnog značaja.

Crvena boja – izaziva razdražljivost

Teško da će neko baš ovu boju izabrati za dečiju sobu, ali može jako lepo da izgleda kao sporedna boja, radi isticanja detalja.

Atraktivna je, doprinosi produktivnosti i kreativnosti kod dece. Nikako se ne preporučuje za zidove dečije sobe, pogotovo ako je dete nemirno ili hiperaktivno. Kod beba crvena boja može izazvati čak i strah.

Ukoliko se sa bojom pretera, to može dovesti do nervoze i razdražljivosti. Sasvim je dovoljno da se ograničite na crvene detalje: tepih, zavese, ramovi za slike, sve to u kombinaciji sa umirujućom bojom zidova. 

Žuta boja – simbol sreće

Žuta boja je idealna za isticanje pojedinih detalja, jer ukoliko se pretera sa njenom upotrebom to može u detetu stvoriti negativna osećanja.

U slučaju umerenog korišćenja, ona će predstavljati savršen izbor za dečiju sobu jer će podstaći mirnu decu da postanu aktivnija i doprineti u razvoju intelektualnih veština. Žuta boja poboljšava pamćenje i podstiče lučenje hormona sreće.

Roze – boja smirenosti

Iako se često smatra da je roze isključivo boja za devojčice, ovakav stav je utemeljen na predrasudama, stoga, slobodno dodajte malo i u sobu za dečake. Ona u detetu izaziva osećaj smirenosti, a u prostoriju unosi svežinu i vedrinu.

Zelena – verovali ili ne idealan izbor za dečiju sobu

Ona je jedina sa kojom nikako ne može da se pretera. Pošto je to boja u koju je najlakše gledati, ona najviše prija ljudskom oku. Osim toga, zelena boja ima umirujuće dejstvo i popravlja raspoloženje, a utiče i na brzinu učenja i čitanja. 

(Yumama)