Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto nije dobro da beba spava sa roditeljima u krevetu i kako da prekinete ovu naviku

Zašto je bolje da beba spava u krevecu, kada je vreme da je naviknete i na koji način to da uradite stručnjaci savetuju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Američka akademija pedijatara ističe da beba nikada ne treba da spava sa roditeljima u krevetu zbog povećanog rizika od gušenja, sindroma iznenadne smrti deteta i drugih opasnih situacija. Nekada jastuk, prekrivač ili bilo šta drugo u blizini može dovesti do gušenja i opasnosti za bebu. 

Ipak, bez obzira na upozorenja, postoji veliki broj roditelja koji spavaju sa detetom. 

Postoje načini na koje možete prestati sa tim i početi bebu da navikavate da spava u krevecu.

Kada je vreme da prestanete da spavate sa bebom?

Američka akademija pedijatara je protiv zajedničkog spavanja uvek, a naročito sa bebama mlađim od četiri meseca. Oni predlažu da beba spava u istoj prostoriji sa roditeljima, ali u krevecu, barem prvih šest meseci, a najbolje bi bilo tokom cele prve godine. Spavanje u istoj prostoriji znatno umanjuje rizik od SIDS-a.

Prelazak iz roditeljskog kreveta u krevetac može biti nezgodan u bilo kom uzrastu. Imajte na umu da se neke najveće razvojne promene dešavaju u periodu između devetog i dvanaestog meseca, a one pomažu bebi da postane samostalnija i da stvara bolju komunikaciju sa vama. Dok se ne navikne na te svoje nove 'moći', beba može biti nervoznija, čak i noću. 

Neki roditelji čekaju da taj period dođe, pa onda da pređu u krevetac. Drugi pak misle da je bolje ranije da naviknu bebu. 

Povezane vesti

Saveti za lakše privikavanje

Razgovarajte sa bebom o planovima. 

Čitajte bebi knjige o bebama koje spavaju, o sreći i odmoru mame i tate kada su one u svom krevecu. Pričajte da je dan za igru i zabavu, a noć za spavanje. 

Odaberite sopstveni pristup.

Postoji mnogo dobrih načina, a vi morate da pronađete onaj koji odgovara vašoj porodici i bebinom temperamentu. Neke bebe se lakše naviknu kada roditelj sedi pored, sigurnije su. Drugima je lakše kada ih ostave same. O ovome možete porazgovarati sa pedijatrom ukoliko ni sami niste sigurni. 

Upornost je ključna. 

Kada odaberte način koji vama najviše odgovara, držite se toga. U najvećem broju slučajeva, navikavanje traje do 3 nedelje. Vrlo je verovatno da će beba na početku protestovati, što je sasvim normalno. Budite uporni.

Isplanirajte ovo kao veliki projekat.

I vi i vaš partner morate biti na istoj strani, naročito kada se beba budi u sred noći. Morate pružati podršku jedno drugom. Setite se da je ovo samo jedan od koraka u ohrabrivanju bebe da bude samostalnija. 

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica