Vaše novorođenče je sada kod kuće, i vreme je da uspostavite određenu dnevnu rutinu. Najvažnije stavke na vašem spisku su da bebi bude toplo i da ne bude gladna. Medutim, nega bebine kože je podjednako važna.

Bebina koža je jako osetljiva, kao i njen imuni sistem. Hemikalije, veštački mirisi, boje u odeći, deterdžentima i dečjim proizvodima, mogu izazvati iritacije, isušivanje, osipe i svrab. Ipak, postoji nekoliko načina da zaštitite bebinu kožu od ovih problema.

Prirodna nega bebine kože

Beba se rodila sa naboranom kožom i zaštitnim slojem pod nazivom verniks, koji se prirodno ljušti tokom prve nedelje. Nema potrebe da to požurujete ili nasilno odstranjujete rukom, ili pak kremama i losionima. (Ukoliko je beba rođena nakon termina, ovaj proces je verovatno završen dok je još bila u stomaku).

Kada je nega kože novorođenčeta u pitanju, glavna stavka je "manje je više".

Evo nekoliko saveta kako da zaštitite bebu od alergija i osipa:

- Nemojte prečesto kupati bebu.

Ukoliko kupate bebu više od tri puta sedmično tokom prve godine života, otklonićete prirodna ulja koja štite bebinu kožu. Tada ona postaje ranjiva i suva, a pritom se i ekcem može pogoršati.

Ne računajuci pljuvačku i pelene, beba se i ne može mnogo isprljati. One ne rade od devet do pet, niti idu u teretanu nakon toga! Tokom prvog meseca, kupanje sunđerom dva do tri puta nedeljno je sasvim dovoljno da vaša beba bude čista. U međuvremenu, jednostavno čistite bebu oko usta i kada menjate pelene.

- Nemojte koristiti kozmetiku za bebe sa dodatim mirisima, naročito u prvim mesecima.

To dodatno iritira već dovoljno osetljivu dečju kožu.

- Perite redovno bebinu odeću.

Koristite samo deterdžent isključivo namenjen bebama, bez dodatih mirisa i boja. Dečju odeću, posteljinu, ćebenca perite odvojeno od odeće za odrasle.


Foto: Shutterstock

Suva koža novorođenčeta: ekcem

Mnoga kožna oboljenja, kao što su ekcem ili osim od pelena, ne razvijaju se tokom prvog ili drugog meseca. Ekcem se ispoljava kao crveni osip koji svrbi, i to najcešće na licu, lobanji, laktovima, iza kolena.

Nekoliko saveta da sprečite suvu, iritiranu kožu i ekcem:

- Pokušajte sa kupanjem samo jednom sedmično.

- Ograničite upotrebu sredstava za negu kože sa mirisima. Ukoliko je koža suva, koristite samo masti ili losione na tim predelima.

- Budite sigurni da je bebina odeća meka, najbolje pamučna.

Razgovarajte sa svojim pedijatrom o upotrebi lekova i krema za tretiranje ekcema. Možda će vam biti potreban i recept lekara.

Briga o koži: osip od pelena

Najčešće, on je prouzrokovan vlažnošću prljave pelene koja iritira osetljivi deo kože. Osip se takođe može javiti i ako beba nije dobro osušena nakon kupanja. Nekada, gljivična infekcija može izazvati osip. Bebe koje piju antibiotike su naročito podložne gljivičnim infekcijama, jer ovi lekovi potpomažu razvoj gljivica.

Najčešće osip od pelena ne traži medicinsku negu.

Da biste tretirali i sprečili dalji razvoj kožnih problema trebalo bi da:

- češće proveravate pelene,

- menjate pelene čim se pokvase ili uprljaju,

- perete taj predeo sredstvima bez mirisa ili običnom vodom (ukoliko je težak osip u pitanju koristite prskalicu za čišćenje i nemojte trljati),

- koristite meku, čistu tkaninu umesto maramica za bebe - parfemi i alkohol u mnogim maramicama iritiraju i isušuju bebinu kožu, 

- sušite bebinu kožu lepo, ali je bez trljanja (neka se taj predeo potpuno osuši pre nego što stavite novu pelenu),

- namažete tanak sloj vazelina ili neke masti koja će štititi tu regiju,

- budete pažljivi sa bebi puderom (trudite se da ne dođe u dodir sa bebinim licem jer talk ili kukuruzni skrob mogu izazvati disajne probleme).

Ukoliko se osip ne umiri za dva do tri dana, obratite se svom pedijatru. Ukoliko ga je prouzrokovao ekcem, bakterija ili gljivična infekcija, možda će vam biti potrebna određena terapija.

Koža novorođenčeta upija nežan dodir

Masiranje vaše bebe je veoma važno s vremena na vreme. Kao i maženje, masaža je način da prenesete svoju ljubav i privrženost na bebu. U suštini, istraživanja pokazuju da bebin opstanak najviše zavisi od dodira drugih - podstiče hormone, jača imunitet, pomaže u borbi protiv bolesti. Takođe, masirana beba je mirnija, bolje spava i manje plače - san svakog roditelja!

Odaberite toplu prostoriju, i bebu jednostavno postavite na meko ćebence. Koristite ulje za bebe ili nežan losion, i ugrejte ga svojim rukama. Zatim nežno masirajte bebine grudi i stomačić, laganim pokretima. Pokušajte da stvorite kontakt pogledom i pričajte svojoj bebi. Možete i lagano pevušiti. 

Ukoliko je uznemirena, možda nije spremna za masažu, ili je masaža prejaka, te ublažite dodir. Najznačajnije vreme je upravo ono koje provodite zajedno!

U videu koji sledi pogledajte kako se masiraju bebe: