Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko dugo bi bebe trebalo da spavaju u istoj sobi s roditeljima?

Američka akademija pedijatara izdala je nove preporuke za roditelje koje bi mogle da pomognu u smanjenju rizika od sindroma iznenadne smrti...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prema novim preporukama Američke akademije pedijatara bebe bi trebalo da spavaju u sobi sa roditeljima najmanje prvih šest meseci od rođenja, kako bi se sprečio rizik od sindroma iznenadne smrti.

U idealnom slučaju, bebe bi trebalo da ostanu u sobi svojih roditelja tokom noći bar godinu dana. Svakako, to ne znači da bi roditelji sa svojim bebama trebalo da dele i krevet jer to povećava rizik od iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS). Najsigurnije mesto za spavanje odojčadi je na čvrstoj podlozi kao što su krevetac ili kolevka bez ikakvih mekih dodataka - posteljine, branika ili jastuka.

Spavanje u istoj sobi, ali ne i krevetu, može smanjiti rizik od SIDS-a i do 50 odsto, ističu američki pedijatri.

Povezane vesti

“Deljenje kreveta sa bebom može biti vrlo opasno, a to se posebno odnosi na novorođenčad mlađu od četiri meseca i one bebe koje su imale malu telesnu težinu na rođenju”, istakao je doktor Lori Feldman, kooautor istraživanja koje je sprovela Američka akademija pedijatara.

Da bi se smanjio rizik od SIDS-a, u novim preporukama se takođe podržava i kontakt “koža na kožu” između roditelja i bebe, ukoliko je moguće odmah po rođenju.

Ako su se mame porodile carskim razom, kontakt “koža na kožu” bi trebalo primeniti odmah po buđenju, a do tada bi tate trebalo da primene ovaj tzv. kengur efekat.

Povezane vesti

Dojenje takođe može biti od pomoći u sprečavanju sindroma iznenadne smrti, ali mame ne bi smele da spavaju u krevetu sa svojim bebama kako bi lakše dojile u toku noći.

“SIDS se obično javlja kada beba spava na stomaku, mekoj podlozi ili ukoliko spava sa roditeljima ili bilo kim u istom krevetu”, naglašava doktor Fern Hauk, pedijatar na Univerzitetu u Virdžiniji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica