Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 saveta kako da kroz igru podstičete razvoj bebinog mozga

Na koji način bi roditelji trebalo da se igraju sa svojom bebom, savetuje profesor dečije psihijatrije na Jejlu, Kajl Pruet.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pored toga što su veoma zabavne za roditelje, igre sa bebom su veoma značajne za psihomotorni razvoj deteta.

Kako bi igra bila što efikasnija i produktivnija, roditelji bi trebalo da obrate pažnju kako se igraju sa svojom bebom, savetuje Kajl Pruet, profesor dečije psihijatrije na Jejlu.

Povezane vesti

Odmah na početku, Pruet sugeriše da se zapitate "Zašto je bebama potrebno da budu okupirane?".

"Bebin mozak više napreduje u jednom danu, nego što mozak odraslog čoveka može da napreduje za godinu dana. Količinu njihove oduševljenosti svetom koji ih okružuje mi ne možemo više ni da zamislimo. Dosađivanje prosto je deo repertoara zdravog odojčeta!", ističe profesor Kajl.

Povezane vesti

Evo njegovih predloga na šta treba da obratite pažnju dok se igrate već poznatih i uobičajenih igara sa vašom bebom:

1. Skrivalice ili žmurke odlične su za animiranje male bebe. Ono što je posebno važno je da igru započnete tako što ćete prvo da uspostavite kontakt očima. A zatim pratite kako raste uzbuđenje kod vaše bebe u momentima kada se sakrijete i u iščekivanju da se vaše lice ponovo pojavi. 

2. Bilo koju muzičku igru ili puštanje muzike započnite tako što ćete prvo vi proizvoditi zvuke gledajući vašu bebu u oči. Neka to budu lagane, jednostavne melodije koje se ponavljaju.

3.  Svaku igru koja podrazumeva fizički kontakt trebalo bi započeti nežnim dodirom ili uzimanjem bebe. Intenzitet igre povećavajte u odnosu na reakciju vašeg mališana. 

4. Izbegavajte igru radi igre, odnosno, ne remetite bebu onda kada vidite da se sama zagledala ili zainteresovala za nešto. U suprotnom, za par godina imaćete pasivno dete koje će uvek od vas očekivati da ga zabavite.

5. Izbegavajte digitalna pomagala, pogotovo kod odojčadi i mlađih beba.

Povezane vesti

Nekada vaša beba neće reagovati onako kako ste očekivali, ali nemojte da vas to brine ili opterećuje. Može se desiti i da beba ne bude raspoložena za igru u isto vreme kada i vi, i to je sasvim prirodno. Pokušajte drugi put, kad vidite da je beba zainteresovana. 

Takođe, deševaće se da nećete imati vremena za igru u momentima kada primetite da je vaša beba baš raspoložena za druženje. Ne brinite, i to je stvar zbog koje ne treba da vas grize savest. Malo odlaganje igranja nikako ne može naškoditi vašem detetu. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica