Nega polnih organa je vrlo važan deo opšte higijene novorođenčeta, jer su neprekidno izloženi iritirajućem dejstvu mokraće i stolice. Ona se mora sprovoditi redovno od samog rođenja. 

Evo nekoliko najosnovnijih saveta kako da negujete genitalije kod dečaka...

Da li prilikom kupanja treba povlačiti kožicu s penisa?

Ne! U prvim mesecima to u normalnim uslovima nije ni moguće uraditi bez traume. U tom periodu je otvor na kožici je mali, ali dovoljan da beba nesmetano mokri. Vremenom se proširuje, da bi u odraslom dobu omogućio polnu funkciju. Ukoliko dečačić otežano mokri ili ima dupli ili isprekidan mlaz mokraće, obratite se lekaru. Ako slučajno uspete da svučete kožicu, može vam se desiti da ne možete da je vratite i tada nastaje opasna situacija zvana parafimoza. U pitanju je otok u vidu prstena koji steže mokraćnu cev i onemogućuje mokrenje. Ako se to desi, bebu morate hitno da odnesete kod lekara.

Obično posle prve-druge godine kožica može lako da se smakne, pa je dobro taj deo operete kada kupate dete. Ako je otvor ipak uzan, pokušajte s blagim povlačenjem tokom kupanja u toploj vodi, ali samo do granice otpora. Dete pri tome ne sme da oseti bol, jer to znači da je došlo do povrede. Ove traume su male, nevidljive golim okom, ali kad zarastu, ostanu mikroožiljci koji smanjuju elastičnost tkiva, pa je još teže prevući kožicu. Kod težih slučajeva obratite se dečjem urologu.

Šta je bela pločica ispod kožice i kako je odstraniti?

U pitanju je tzv. smegma, tj. nataloženi kristali mokraćne kiseline iz mokraće koja je dospela pod kožicu. Ona bebi ne smeta, ali je treba odstraniti. To ne možete da uradite sami, pa odnesite bebu dečjem urologu koji će je ukloniti ispiranjem hidrogenom.

Bebi se zacrveneo vrh penisa. Da li je to infekcija?

Verovatnoa jeste, ali nije ništa strašno. Stavite na to mesto oblog od 3-procentne borne kiseline i menjajte ga svaka tri sata. Uskoro će crvenilo nestati. Ako se jave otok i gnojni iscedak, odnesite bebu lekaru.

U kom položaju treba da stoje polni organi prilikom prepovijanja?

Pri prepovijanju, nakon što se pupak osuši, penis i mošnice se podižu. Dotle se ostavljaju u položaju u kome su zatečeni na početku povijanja.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar