Nega polnih organa je vrlo važan deo opšte higijene novorođenčeta, jer su neprekidno izloženi iritirajućem dejstvu mokraće i stolice. Ona se mora sprovoditi redovno od samog rođenja.

Evo saveta kako da pravilno negujete genitalije kod devojčica: 

Da li prilikom kupanja ženskoj bebi treba šamponom prati i polni organ?

Upotreba sapuna i šampona, koji su uglavnom alkalni, ne preporučuje se za pranje genitalija kod ženske bebe, jer povećavaju baznost u vagini, a time je veća i mogućnost infekcije. Ostatke od stolice sa sluzokože pažljivo obrišite mokrom, oceđenom vatom, a s kože mokrom pelenom. Kada bebu potapate u kadicu, koristite neutralni ili kiseli šampon ili sapun (oko ph7). 

Da li smeta ako zaštitna krema dospe u unitrašnjost polnog organa?

Posle kupanja ili brisanja, genitalije i deo oko čmara spolja se premažu masnom dečjom kremom koja štiti nežnu kožu od nagrizajućeg dejstva mokraće i stolice. Sluzokoža polnih organa se ne maže, ali ne smeta ako ponekad dođe u kontakt s bebi-kremom. Ali, predebeli sloj kreme je dobra podloga za bakterije!

Kako se postupa kod crvenila genitalne sluznice?

Treba često menjati pelene i tu regiju brisati mokrom gazom, bez upotrebe sapuna ili šampona kad god se beba ukaki. Nemojte mazati ničim osim standardne zaštitne kreme dok lekar ne vidi o čemu se radi. On će, po potrebi, uzeti bris i na osnovu nalaza odrediti terapiju. Uvek su dobrodošle sedeće kupke u blagom rastvoru hipermangana, što znači da bude bledoroze. Ako je tamnocrven, iritiraće bebinu kožu. To može da uradi i jedno jedino zrnce hipermangana koje nerastvoreno dođe u kontakt s kožom ili sluznicom. Ako beba ima bele naslage neprijatnog mirisa, verovatno se radi o gljivici kandidi. Nežno ih uklonite gazom natopljenom čajem od kamilice i odnesite bebu lekaru.

Šta kada se pojavi crveni trag na peleni?

Kod odojčadi oba pola crven (skoro narandžast) trag obično je posledica taloženja kristala oksalata, kojih ponekad ima malo više u bebinoj mokraći. Pojava je bezazlena i ne zahteva nikakav tretman. 

Kod ženskog novorođenčeta ponekad se može uočiti malo krvi na peleni. U pitanju je reakcija na trudnoću: nekoliko kapi krvi koje potiču iz bebine vagine posledica su dejstva majčinih hormona posteljičnog porekla. I ovo je bezazlena pojava koja iščezava spontano.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar