„Dete traži povezanost uzroka i posledice te stvara očekivanja o tome kako funkcioniše svet. Temeljna potreba svake bebe jeste da otkrije pravilnosti. Takvo ponašanje roditelji mogu da iskoriste kako bi izgradili dnevnu rutinu”, tvrdi hamburški psiholog Renata Bart. 

Radno vreme spavanja

Novorođenče dnevno spava 16 sati i više, ali često samo po sat ili dva u kontinuitetu. Iako će u početku verovatno biti sve neredovno, vremenom će se, kako se bebin nervni sistem bude razvijao, ustanoviti i osećaj za redovno spavanje i ona će između obroka spavati duže. Najlakši način da se utvrdi redovno vreme za spavanje, jeste da započnete sa rutinom.

Važno je da sve obavljate po istom redosledu i u približno isto vreme, svake večeri. Dobro je ako hranjenje tokom prva dva meseca smiruje i opušta vašu bebu, pripremajući je tako za spavanje, ali već oko trećeg-četvrtog meseca probajte da je budnu spustite u krevetac kako bi postepeno naučila da se sama uspava. U tom periodu se često dešava i da neke bebe prespavaju ceo dan, da bi živnule tek kada sunce počne da zalazi. U tom slučaju neka u vašem domu danju bude što više svetlosti, a u večernjim satima što manje.

Znakovi iz kreveca 

Vaše dete će vam sâmo „reći” šta mu treba – ako naučite da čitate signale koje vam šalje. Kako nas uče stručnjaci, kada roditelji provode dovoljno vremena sa svojom bebom, bez žurbe, tada dobijaju prave informacije o  potrebama novorođenčeta, i njihov nepogrešiv instinkt šta je bebi neophodno u kom trenutku proizilazi iz učenja o njenom temperamentu i znakovima koje šalje.

Učenje šta je vašoj bebi potrebno, i kada, zahteva mnogo vremena i strpljenja. Ako tek posmatrate bebine obrasce ponašanja ili ste već počeli da je podstičete da sledi određenu rutinu, dajte tome prioritet. Izbegavajte odstupanja od rutine, bilo da je u pitanju obrok za vreme šetnje, izlazak, izlet, godišnji odmor... Najbolje je da se tog rasporeda dosledno pridržavate što je više moguće dok se beba ne navikne na njega. 

Raspored po meri uzrasta

Čini vam se da tek što ste uspostavili ustaljen ritam sa mališom, vreme je da ga ponovo promenite. To je očekivano. Jer, s razvojnim promenama će se menjati i raspored vašeg deteta. Kako vaša beba biva starija, biće joj potrebno manje dnevnog spavanja, a više vremena za igru i stimulaciju. Pored toga, tu je i prelazak na čvrstu hranu – prvo samo jednom na dan, a onda nekoliko puta dnevno.

Vaše dete će mnogo toga postići u prvoj godini. Skoro će da utrostruči težinu, ali i bude spremno za neke velike poduhvate  kao što je sedeći položaj, puzanje, čak i hodanje. Kako beba raste, treba očekiti da će početi da odstupa od uobičajene rutine. Na primer, može imati pojačan apetit, veću potrebu za snom, ili će ponovo da se budi nekoliko puta noću, iako je to prevazišla. Ne brinite, uskoro će da se vrati na stari raspored. Ali, ukoliko takva situacija ipak potraje, to može da bude znak da je vreme za prilagođavanje rutine novim uslovima. 

Ne očekujte nemoguće

Čak i kada je svakodnevna rutina čvrsto uspostavljena, neće uvek moći da funkcioniše kao sat, po planu i bez ikakvih teškoća. Mada bebe vole doslednost, promene su moguće, posebno kako vaše dete raste. Ponekad, iz bilo kog razloga, želeće da preskoči jednu turu popodnevnog spavanja, da ima dodatni obrok, probudiće se u cik zore...

Na promene ustaljenog ritma uticaće mnogo toga što je deo vašeg života: bebina starija braća i sestre (ako imate još dece), vaši planovi sa porodicom i prijateljima, godišnji odmor... Sve će to imati određenu ulogu ​​u svakodnevnom životu. Međutim, odstupanja od rutine su u redu dokle god beba ima odgovarajuću negu i ishranu, dovoljno igre, podsticaja i ljubavi – snega što joj je potrebno da lepo napreduje.

Tekst priredila Suzana Obradović