Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 korisna saveta za roditelje: Zaštite bebu od slučajnog pada!

Kada dete mlađe od godinu dana završi u Hitnim zdravstvenim centrima u više od 50 odsto slučajeva je uzrok pad. Saznajte kako da zaštite svoju bebu...

  Izvor: Foto: Profimedia/Shutterstock

Džesika Slokam je mama petomesečne devojčice Olivije. Jednog jutra dok je žurila na posao, noseći Oliviju, pala je niz stepenice svoje kuće. “Sledeća stvar koje se sećam jeste da smo bile na dnu stepeništa, a da sam ja bila preko Olivije”, kaže ova mama iz Nju Džersija. Olivija je dozvala supruga koji još uvek nije otišao na posao, te su se brzo uputili u bolnicu. Na pregledu je utvrđeno da je devojčica dobila frakturu lobanje.

Oliviji je bilo potrebno šest nedelja da se u potpunosti izleči, ali Džesiki i njenom suprugu je trebalo narednih pet meseci da se oporave od nemilog događaja.

Povezane vesti

“Svaki put kada bih nazvala Krisa, on bi me panično upitao da li je sve u redu”, kaže Džesika.

Padovi su odgovorni za više od 50 odsto hitnih odlazaka u bolnicu kada su u pitanju deca koja još uvek nisu navršila godinu dana. “Svaki put kada sam na radnom mestu, primim poziv koji je povezan sa padom mame i bebe”, kaže Kiran Kvinlan, pedijatar iz Čikaga.

Pročitajte koji su najveći rizici i kako da sprečite slučajne padove malih beba:

Ostavljanje bebe na kauču ili krevetu

Kada je Džesika Hendriks jedne večeri trebalo da opere veš, ostavila je svoju četvoromesečnu ćerku Stelu na kauču. Mislila je da je bezbedno da Stelu ostavi na sredini, kako pas ne bi mogao da priđe, a i ona još uvek nije znala da se okreće. “Ali odjednom sam čula tup zvuk i plač”, kaže mama iz Sent Luisa. “Ne znam kako, ali Stela se našla na podu. Srećom, pala je na tepih koji smo kupili malo pre toga. Jedva sam uspela da Hitnoj pomoći kažem svoje ime i adresu, koliko sam jecala. Muž me je smirivao i govorio da nema razloga za brigu, jer je Stela dobro”, prepričava Džesika.

Povezane vesti

Doktorka Kvinlan kaže da je padanje sa kreveta dobro poznat secenario. “Bebe nauče da se prevrću mnogo ranije nego što roditelji misle, a neke čak imaju urođenu sposobnost da samo nekoliko dana po rođenju urade nešto slično prevrtanju na stranu”, ističe ona.

Međutim, padovi sa kreveta često ne uzrokuju teže posledice, s obzirom da je razdaljina od kreveta do poda mala, a i ispod se obično nalazi tepih koji ublažava pad. 

Kako da zaštite svoju bebu

Nikada svoju bebu ne stavljajte na neku uzvišenu površinu, osim ako niste sa njom. “Uvek treba da budete toliko blizu da možete da dodirnete svoju bebu u svakom trenutku. Ukoliko morate da ostavite bebu bar na minut, bolje da je spustite na pod, nego da je ostavljate na krevetu ili kauču.

Povezane vesti

Nepažljivost na stepenicama

Izgubiti ravnotežu na stepenicama dok nosite bebu je zastrašujuće, a povrede mogu da budu jako ozbiljne. Prema studiji objavljenoj u američkom časopisu “Pedijatrija”, u 87 odsto slučajeva bebe povrede glavu ili vrat prilikom pada na stepenicama. “Kada smo ispratili priče roditelja koji su pali sa svojim bebama, zaključili smo da je u igri još jedan faktor”, kaže koautor studije i direktor Centra za istraživanje povreda u Dečjoj bolnici u Kolumbusu (Ohajo). Naime, u većini slučajeva roditelji su u jednoj ruci držali bebu, a u drugoj nešto drugo.

Povezane vesti

Kako da zaštite svoju bebu

Najpre probajte da što manje koristite stepenište ukoliko ga imate u kući. Ako je potrebno da nešto obavite na minut, ostavite bebu na sigurnom mestu, pre nego da je nosite sa sobom. U svakom slučaju najbolje je da kupite kengur nosiljku, kako bi vam ruke bile slobodne.

Povezane vesti

Kada nosite bebu nikako ne obavljajte više stvari istovremeno, a posebno se potrudite da ne telefonirate. “Bebe ne mogu dobro da kontrolišu pokrete vrata, pa je stoga potrebno pridržavati im glavicu”, kaže doktor Vrajt. Čak i baš male bebe mogu da vas iznenade.

Osim toga, treba da mislite na obuću. Visoke potpetice, japanke i klizave čarape svakako nisu poželjne kada silazite sa bebom niz stepenice.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica