Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako bebe uče da izgovaraju reči

Mesecima pre nego što naglas kažu "mama" ili "tata", bebe vežbaju ove reči u svojim mozgićima, pokazala su nova naučna istraživanja.

  Izvor: Foto: Screenschoot

Istraživanja pokazuju da se deo mozga, u kome je smešten centar za govor, aktivira još kada bebe imaju sedam meseci, iako one obično ne progovore do prve godine.

"Zabeležiti aktivnost u mozgu, kada mališani samo slušaju reči zadivljujuće je zato što to znači da beba pokušava da govori otkada se rodi i upućuje na to da se sedmomesečne bebe trude da shvate koji su pokreti potrebni da bismo proizveli reči", rekla je autor istraživanja Patriša Kul, jedan od direktora Univerziteta za proučavanje mozga u Vašingotinu. 

Povezane vesti

Bebe počinju da razvijaju svoj jezik veoma rano. Na primer, istraživači su došli do zaključka da novorođenčad već sa šest meseci mogu da razumeju reči. 

U proučavanju je korišćena neinvanzivna tehnika merenja reakcije u mozgu - magnetnoencelografija, kojom je zabeležena aktivnost u bebinom mozgu u trenutku kada čuje slogove kao što su "ma" i "ta".

Sa sedam meseci, bebe mogu da razlikuju diferentne govorne zvuke odnosno da li neko na primer govori engleski ili svahili, tj. maternji ili strani jezik. Kada napune godinu dana, bebe se koncentrišu samo na zvukove koje najčešće čuju. Naučnici još uvek nemaju jasnu sliku na koji način se u delu mozga dešava prelaz od slušanja zvukova do fokusiranja na maternji jezik.

U toku istraživanja, Patriša Kul i njene kolege, pratile su 57 beba, koje su bile starosti od sedam do 11, 12 meseci. Sve bebe su bile podvrgnute neinvanzivnom skeneru mozga. Naučnici su puštali zvukove slogova kao što su "da" (ta) tj. njihovog maternjeg, engleskog jezika i reči španskog, stranog jezika mereći pritom mališanima aktivnost mozga. 

"Bebe su rado vežbale govorne pokrete mesecima pre nego što su bile u mogućnosti da izgovore prve reči", konstatovali su naučnici. 

Povezane vesti

Pogledajte snimak bebe koja sluša govor, koji je zabeležen u okviru istraživanja u oblasti neurologije:

Priredila: Sandra Jovanović

Mesecima pre nego što naglas kažu "mama" ili "tata", bebe vežbaju ove reči u svojim mozgićima, pokazala su nova naučna istraživanja.
Izvor: YouTube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica