Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto beba ne sme da spava na stomaku?

Vrhunski pedijatri često napominju roditeljima da svoje bebe polože na leđa. Pogledajte zbog čega je tako.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Spavanje na leđima je daleko bezbednije za novorođenčad i odojčad nego spavanje na boku ili stomaku, uprkos ustaljenom verovanju da je slučaj obrnut!

Vodeće institucije u oblasti pedijatrije, poput Američke pedijatrijske akademije, poslednje dve decenije često upozoravaju da jedini preporučljiv položaj za spavanje beba jeste ležanje na leđima, jer se tako smanjuje rizik za sindrom iznenadne smrti. Ipak, nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo da čak trideset procenata novorođenčadi i odojčadi ne spava na leđima.

„S obzirom na rastući broj slučajeva sindroma iznenadne smrti, ovaj podatak je veoma zabrinjavajući“, napomenula je Dr Suna Hvang, autor istraživanja i neonatolog bostonske Dečje bolnice.

Naime, procenat sindroma iznenadne smrti je godinama stagnirao, a u poslednje vreme se beleži njegov značajan porast. Tako je dospeo u sam vrh uzroka smrti kod beba, a samo u Americi je u toku 2010. godine na ovaj način život izgubilo više od dve hiljade dece.

Ipak, roditeljima nije lako da donesu odluku da njihove bebe spavaju na leđima jer se veliki broj njih plaši rizika za ugušenje koji ovakav način spavanja donosi.

„Stalno podsećam roditelje da njihova deca imaju prohodne disajne puteve i normalan nervni sistem, kao i da postoje mehanizmi koji će sprečiti izbačenu hranu da dospe u pluća“, objasnila je dr Ari Braun, pedijatar iz Teksasa i portparol Američke pedijatrijske akademije.

Međutim, spavanje na stomaku čini san dugotrajnijim i mirnijim, zbog čega se veliki broj iscrpljenih roditelja odlučuje da bebu ne spušta na leđa.

„Iako uporno ponavljam mamama svojih pacijenata da Američka pedijatrijska akademija preporučuje da se izbegava spavanje na stomaku, teško je to objasniti majci koja je umorna i neispavana“, priznaje dula Robin Ricuto.

„Možda bi trebalo da neka poznata ličnost podseti roditelje zbog čega je to važno“, našalila se Braunova.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica