Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako negovati temenjaču

Temenjača ili, stručno, seboroični dermatitis, pojava je debljih masnih žućkastih ili rozikastih naslaga ljuspica na bebinoj glavi i licu, a ponekad i na telu.

  Izvor: Foto: Profimedia


Temenjača može da bude umerena, ali i tako jaka da debeo sloj ljuspica na bebinoj glavi izgleda kao kapa. Međutim, iako je velika briga za roditelje, više je smetnja nego zdravstveni problem. Obično se stvara u prvim nedeljama života novorođenčeta, a nestaje nakon trećeg meseca, ne ostavljajući ožiljke. U retkim slučajevima može da traje i do godinu dana.

Zbog čega se stvara?

Naslage na koži su češće kod beba koje se hrane veštačkim mlekom, kao i kod onih koje imaju povećanu telesnu masu. Javljaju se zbog pojačanog rada žlezda lojnica, a smatra se da su za njihovu pojavu odgovorni hormoni majke, koji podstiču detetove lojnice na pojačan rad. Mišljenja da se temenjača javlja zbog loše higijene, alergije i zaraznih bolesti - nisu naučno utemeljena, već su obične predrasude. Inače, nije moguće da se temenjača prevenira, a javlja se kod dece koja imaju veću sklonost ka takvim promenama.

Kako izgleda temenjača?

Temenjačom je uglavnom zahvaćeno teme, jer je to područje izuzetno bogato lojnim žlezdama. Ako je dete mlađe, odnosno još novorođenče, lagane promene mogu da budu vidljive i na licu, iza uha, na vratu, i u naborima kože. Prepoznaćete ih kao manje ili više proširene belo-žućkaste naslage, a na zahvaćenim područjima kože ćete primetiti i crvena žarišta, oštro ograničena od ostale kože. Naslage se lako skidaju, a ispod njih ostaje prolazno crvenilo. Ponekad, nastale kožne promene mogu da se inficiraju bakterijama ili gljivicama (kandidom), pa tako predstavljaju ulazno mesto za infekciju. Tada je crvenilo znatno izraženije, a mogu da se naziru i tragovi gnoja. Oko trećeg-četvrtog meseca života, promene se postepeno, spontano povlače. Ipak, ako niste sigurni da li su promene na koži vaše bebe zaista posledica temenjače, obratite se pedijatru.

Kako se neguje teme u slučaju pojave temenjače?

Cilj nege je uklanjanje prekomernog loja na površini temena. Kod blago izražene temenjače, potrebno je uzeti tek kap blagog šampona za bebe i nežno ga utrljati u teme, pa lagano četkati mekanom četkom za kosu. Ako dete ima jače izražene naslage, preporučuje se stavljanje vlažne obloge sa prirodnim uljem (maslinovim ili bademovim), ili dečjim uljem na teme, 20 do 30 minuta pre šamponiranja. Potom se teme nežno trlja kružnim pokretima, čime se ujedno odstranjuju i ljuspice. Uspešnom se pokazala i lagana masaža frotirskom rukavicom sa par kapi šampona.

Vlažnost kože povećava nastanak temenjače, pa je važno da se beba dobro obriše nakon kupanja, dok nežno trljanje temena peškirom pojačava i cirkulaciju krvi. Kosti glavice nisu potpuno srasle do prve godine života, pa zato pažljivo masirajte i brišite bebinu glavicu. Postupak može da se ponavlja i nekoliko dana, dok ne nestanu sve ljuspe sa temena. Izuzetno je važno da se ne skidaju agresivno, jer tako mogu da se stvore oštećenja kože, koja pogoduju ulasku mikroorganizama.

Kada treba potražiti pomoć lekara?

U slučaju pojave temenjače, najpre se obratite svojoj patronažnoj sestri, koja će vam pokazati kako da je negujete. Ponekad se događa da sama nega nije dovoljna, ako se temenjača pojača a naslage prošire i po telu, pa će vas sestra uputiti kod lekara, koji će da odredi terapiju. U slučaju jake temenjače, može da propiše medicinski šampon protiv peruti, ili specijalizovanu kremu ili losion koji ubrzavaju otklanjanje temenjače. Ako su naslage vlažne a bebu svrbi koža, obavezna je poseta lekaru. Ti simptomi mogu da budu najava neurodermatitisa, koji se uglavnom pojavljuje kada je beba nešto starija (nekoliko meseci), a ne u prvim nedeljama - kao što je slučaj kod temenjače. Posebno su osetljive bebe kod kojih jedan roditelj (ili oba) već boluju od neurodermatitisa. U svakom slučaju, nikako nemojte sami ili prema preporukama prijatelja da primenjujete kortikosteroidne, antimikotske (antigljivične) ili antibakterijske kreme.

Tekst: Lejla Dervoz Rajić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica