Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Masaža beba - dodir koji daruje sigurnost

Saznajte zbog čega je važno da sa bebom od prvog dana uspostavite kvalitetan odnos i kako vam masaža može pomoći u tome...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kao roditelj, svom detetu uvek želite samo najbolje. Trudite se da unapred razmišljate i planirate mnoge stvari i aspekte njegovog života - kako će izgledati njegova soba, koja je najbolja hrana za mališana, ko će ga čuvati kada je to neophodno, u koju će školu ići i čime biste voleli da se bavi kada poraste... A da li ste razmišljali o tome kako će izgledati vaš odnos sa njim? Kako ćete pomoći svojoj bebi kada bude plakala? Kako će teći vaša komunikacija? Kako ćete svojoj devojčici ili dečaku pomoći kada se suoči sa problemom, kako ćete ih podržati na putu ka stabilnoj, zadovoljnoj, zreloj ličnosti?

Zašto se, na samom početku bebinog života, ne biste pripremili za odnos koji ćete uspostaviti za ceo život?

Povezane vesti

Vašoj bebi je, u prvih šest meseci, osim zadovoljavanja fizioloških potreba (hrana, san, izbacivanje štetnih materija iz organizma) neophodan i najvažniji osećaj sigurnosti. Posle devet meseci provedenih u miru maminog stomaka beba se susreće sa velikim, ogromnim svetom oko sebe u kome joj je apsolutno sve nepoznato. Setite se, jedan od najjačih ljudskih strahova je upravo strah od nepoznatog! Bebi ne možemo rečima da objasnimo da je sve u redu, da ćemo je mi štititi i paziti. Bebi je neophodo da oseti sigurnost, a najbolji način za to je dodir. Ne postoji ništa snažnije kao sredstvo komunikaciije između bebe i odraslih nego topao, čvrst, siguran roditeljiski zagrljaj koji prenosi ljubav, razumevanje, poštovanje...

Povezane vesti

Upravo ovde masaža nalazi svoje mesto. Pored toga što masažom na jednostavan, prirodan i lep način možete da "kažete" svom detetu toliko toga, ovi blagi dodiri su od velikog značaja i za zdravlje bebe i njen pravilan razvoj.

Redovnim masiranjem bebe možete i da:

1.Stimulišete sve sisteme u bebinom organizmu (sistem za varenje, imuni i kardio-vaskularni sistem, sistem za disanje...), potpomognete razvoj centralnog nervnog sistema (povezivanje neurona i mijelinizaciju), ali i pospešite rast i sposobnost učenja.

2. Opustite svoju bebu tako što možete da spustite nivo hormona stresa (da, i bebe luče hormone stresa kao što su kortizol i adrenalin!), povećate nivo hormona sreće i zadovoljstva što automatski može da deluje na poboljšanje dužine i kvaliteta spavanja, a ovo vodi dalje do veće tolerancije i lakšeg podnošenja svakodnevnog stresa.

3.Komunicirate kako verbalno tako i neverbalno čime se koriste i razvijaju sva čula, utičete na razvoj govora uz stalni akcenat na ljubav i poštovanje bebe i podsećanje na to da je beba aktivni učesnik u komunikaciji a ne pasivni primalac.

Povezane vesti

4.Olakšate bebi bolove kod grčeva, izbacite štetne materije iz njenog organizma i potpomognete regulaciji stolice, možete da olakšate čak i smetnje pri rastu prvih zubića ili kod prehlada.

Marija Nakić, licencirani instruktor Međunarode asocijacije za masažu beba (IAIM- www.iaim.net)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica