Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

18 najvećih dilema porodilja

U prvim danima sa bebom mladu majku muče mnoge nedoumice. Rešite ih uz pomoć pažljivo odabranih saveta lekara...

  Izvor: Foto: Thinkstock

Strah i nesigurnost su veoma izražena stanja kod porodilja. Kako negovati bebu, kako je hraniti, uspavljivati...samo su neka pitanja aktuelna u prvom mesecu sa bebom. 

Na 18 najčešćih pitanja porodilja odgovor daje pedijatar Prim. dr Maja Skender:  

1. Kako da znam da li je beba dovoljno sisala?

Zdrava beba, rođena na vreme, sama ispusti dojku kada se nasisa. Međutim, nije retko da u prvim danima posle kratkog vremena zaspi na dojci i pre nego što se najela, što je skoro pravilo kod nedonoščadi. Štipnite bebu za nožicu ne biste li je razbudili. Ukoliko to ne uspe, spustite je u krevetac. Promena temperature okoline će momentalno da je razbudi ako je ostala gladna.

2. Koliko beba treba da posisa po obroku?

Zavisi od uzrasta i telesne mase na rođenju. Krupnije bebe jedu više od majušnih. U trećem danu, to je 80-100 mililitara po kilogramu telesne mase, a već posle deset dana količina raste na 150 ml/kg, i održava se uz manje varijacije naredna tri meseca. Tu količinu podelite sa brojem obroka. Manja beba sisa češće, po malo, dok sa uzrastom broj obroka opada, a količina posisanog mleka raste. Ipak, kod jedne iste bebe nije svaki podoj količinski jednak. Obično je „najjači“ onaj prvi, jutarnji.

3. Da li treba da budim bebu da bi sisala?

Ukoliko je telesna masa na rođenju ispod tri kilograma, budite bebu ako se sama ne probudi - bar na svaka tri sata, i danju i noću, dok ne pređe tri kilograma. Posle ne morate da je budite noću, ali danju nastavite. Beba u prve dve-tri nedelje ne bi trebalo da spava duže od četiri-četiri i po sata u toku dana.

4. Kako da znam da li beba izvlači mleko?

Pogledajte ima li mleka u njenim ustima. Ako joj je gornja površina jezika i posle podoja roze boje umesto bele, znači da nije došla u kontakt sa mlekom. Možete i da izmerite podoj, tako što ćete obučenu bebu da izmerite na digitalnoj vagi pre i posle podoja. Ako nema razlike, znači da ne izvlači mleko. I, na kraju, posle uspešnog podoja bi trebalo da osetite da su vam dojke splasle.

5. Nemam još mleka, a grudi su mi teške i bolne. Šta to znači?

To je znak da se mleko stvara, ali ga vi još ne vidite. Potrebno je da često dajete bebi da sisa, a između toga da sami izmlazate dojke, kako biste ih olakšali. Ako ih praznite svakog sata po deset minuta - naizmenično, sa kružnom masažom, za pet-šest sati mleko će teći „kao iz česme“, a napetost u dojkama će da popusti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica