Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj bebe u petom mesecu

Da li želite da vaše dete izraste u optimističnu osobu? Sada je pravo vreme da poradite na tome jer se u ovom periodu oblikuje njen karakter...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Krećem u istraživanje!

Razvoj

● Beba u petom mesecu sa zadovoljstvom leži na stomaku, a kada je na leđima, podiže nožice i posmatra svoja stopala. Na taj način jača mišiće, koji će joj kasnije biti potrebni za sedenje.

Gledanje TV nije dozvoljeno! Da li beba sme da gleda televiziju ako je u maminom naručju? Stručnjaci jednoglasno zabranjuju tu aktivnost! Već od četvrtog meseca, bebe aktivno reaguju na slike sa ekrana, koje previše intenzivno razdražuju njen mozak. Gledanje televizije u tako ranom uzrastu može da rezultira poremećajem spavanja, uznemirenošću, ili bezrazložnim plačem.

● Ako joj pružite igračku, beba će je uzeti i sa interesovanjem posmatrati. Premeštaće je iz ruke u ruku, a ako na njoj postoji nekakav otvor, pokušaće da ubaci prstić u njega. Zato pažljivo birajte igračke, važno je da na njima nema delova kojima beba može da se povredi.

● Beba se sve bolje snalazi u okruženju i razlikuje poznate od nepoznatih ljudi. Možda će, čak, da se rasplače u prisustvu nepoznate osobe. 

● Ona sada sasvim dobro razume vašu boju glasa i intonaciju (nežnu ili strogu). Iako ne razume šta joj se priča, svesna je kada joj se neko obraća. Počinje da ispoljava emocije. Dugo i skladno guguče, i retko plače bez razloga.

Dnevni raspored

Beba u petom mesecu noću spava deset do jedanaest sati. Kako odrasta, njen dnevni san postaje sve laganiji. To ne znači da više nema potrebe za njim, on je i dalje potreban - kako bi mozak uspeo da obradi veliku količinu novih informacija. Vodite o tome računa i, dok beba spava, ne pokušavajte da obavljate kućne poslove koji su propraćeni bukom. Lupa posuđa i jak zvuk usisivača bi mogli da probude bebu i učine je nervoznom. Iskoristite to vreme za opuštanje, skuvajte čaj, čitajte, ili odspavajte uz bebu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica