Moje prve reči!

Razvoj

● Nemojte još uvek bebu da stavljate u sedeći položaj. Kada bude spremna - ona će to sama da učini.

Čitanje i igranjeAko ste kupili lepo ilustrovane slikovnice, počnite da bebi pokazujete slike - pritom imenujte ono što ste videli. Nije rano ni za čitanje prvih priča. Dok je beba budna, potrudite se da joj posvetite što više vremena. Igrajte se skrivalice - prekrivajući svoju ili bebinu glavu pelenom, pustite laganu muziku, ili navijte muzičke igračke. Beba će sve to sa interesovanjem da upija i proučava. 

Ukoliko su kukovi u redu, možete tokom šetnje da je stavljate da sedi u kolicima. Tako će moći da upoznaje svet oko sebe. U položaju na stomaku, beba se sve više podiže, oslanjajući se na ispružene ruke. U položaju na leđima, hvata svoja stopala i uživa da se igra njima.
● Beba sama uzima igračku, a ukoliko joj ispadne, u stanju je da je podigne.
● Sve više brblja, a rečnik je obogatila slogovima "na", "ba" i "ma". 

Dnevni raspored

Beba u šestom mesecu spava 10 do 11 sati noću. Ukoliko se i dalje budi da bi sisala, a dobro jede u toku dana, vreme je da počnete da je odvikavate od noćnog podoja. Verovatno to neće biti lako, ali budite uporni, jer je sada potreba za noćnim obrokom - u stvari samo navika.
PageBreak

razvoj-bebe-u-sestom-mesecu


Nega

Bebi sa šest meseci počinju da niču zubići, ali se može dogoditi da na taj  događaj sačekate još nekoliko meseci.

Oprezno sa blicem!Pod pretpostavkom da ćete sve češće da koristite foto-aparat, kako biste sačuvali najlepše trenutke sa vašim čedom, vodite računa da ne uključujete blic u blizini bebinih očiju, jer pored toga što je blicanje neprijatno, tako može da se ošteti mrežnjača kod deteta.

Da bi se beba pravilno motorički razvijala, potrebno je da radite određene vežbice. Dok beba leži, uzmite je za potkolenicu i naizmenično savijajte i pružajte noge, jer se tako jačaju mišići nogu, a povećava se i pokretljivost karličnog pojasa i kolena.

Da bi se povećala pokretljivost zglobova, treba kružiti nožicama. Obuhvatite potkolenice deteta i skupite mu noge, privodeći bedra ka stomaku. Raširite noge na stranu, pa ih ispravite, kao u početnom položaju.  

Saveti za roditelje

Ovo je veoma važan period u razvoju govora deteta. Često pričajte sa njim - videćete kako pokušava da vas oponaša, izgovarajući pojedine slogove i glasove. Šesti mesec je pravo vreme da bebu upoznate sa rečju "ne". Kada joj nešto branite, to ne treba dodatno da objašnjavate. Recite jasno i glasno: "Ne" i ostanite pri svojoj odluci. U suprotnom, beba će vrlo brzo da nauči kako da vas "nasamari".