Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj bebe u četvrtom mesecu

U ovom periodu beba intenzivno istražuje okolinu, raduje se mami i tati, ali postaje nepoverljiva prema nepoznatim ljudima.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Radujem se mami i tati!

Razvoj

● U ovom periodu, beba je teška oko šest kilograma. Ako ima nešto manju težinu, ne brinite. Sve zavisi od njene konstitucije i naslednih karakteristika.
● Ukoliko je pridržavate, učiniće vam se da može da sedi. Međutim, još dugo neće biti spremna za samostalno sedenje, pa je forsiranje tog položaja izuzetno štetno za njenu kičmu.
● Beba bez problema prepoznaje bliske ljude i pokazuje radost kada ih ugleda - glasno se smeje i maše rukama kao odgovor onom ko joj se obraća.

Veličina odeće Beba vrlo brzo raste i sada je skoro udvostručila težinu od rođenja. Zato obratite pažnju na njenu odeću. Jer, sva odeća koja joj je prekratka, ograničava njene pokrete i remeti normalan rast i razvoj.


● Ako uključite muziku, beba će istog trena da očima potraži izvor zvuka.
● Sada beba prati pogledom predmet udaljen dvadeset centimetara, ponekad čak posegne rukom da ga dohvati. Predmet koji joj stavite u šaku, potrudiće se da zgrabi i stavi u usta.
● Pripazite da igračke oko nje budu čiste i izrađene od neotrovnih materijala.
● Kada je budna, beba aktivno pomera ručice i nožice, a kada leži na stomaku - glavu može da podigne za 90 stepeni, oslanjajući se na podlaktice.

Dnevni raspored

Beba sada počinje da razlikuje dan i noć. Danju je više budna, a noću duže spava. Ako se i dalje budi noću da bi sisala, pokušajte da noćni podoj postepeno pomerate ka jutru - nemojte odmah da odgovorite na bebin plač, nego je pustite da malo čeka. Ona će brzo da se navikne, pa će naučiti da nastavi sa spavanjem.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica