Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj bebe u četvrtom mesecu

U ovom periodu beba intenzivno istražuje okolinu, raduje se mami i tati, ali postaje nepoverljiva prema nepoznatim ljudima.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Radujem se mami i tati!

Razvoj

● U ovom periodu, beba je teška oko šest kilograma. Ako ima nešto manju težinu, ne brinite. Sve zavisi od njene konstitucije i naslednih karakteristika.
● Ukoliko je pridržavate, učiniće vam se da može da sedi. Međutim, još dugo neće biti spremna za samostalno sedenje, pa je forsiranje tog položaja izuzetno štetno za njenu kičmu.
● Beba bez problema prepoznaje bliske ljude i pokazuje radost kada ih ugleda - glasno se smeje i maše rukama kao odgovor onom ko joj se obraća.

Veličina odeće Beba vrlo brzo raste i sada je skoro udvostručila težinu od rođenja. Zato obratite pažnju na njenu odeću. Jer, sva odeća koja joj je prekratka, ograničava njene pokrete i remeti normalan rast i razvoj.


● Ako uključite muziku, beba će istog trena da očima potraži izvor zvuka.
● Sada beba prati pogledom predmet udaljen dvadeset centimetara, ponekad čak posegne rukom da ga dohvati. Predmet koji joj stavite u šaku, potrudiće se da zgrabi i stavi u usta.
● Pripazite da igračke oko nje budu čiste i izrađene od neotrovnih materijala.
● Kada je budna, beba aktivno pomera ručice i nožice, a kada leži na stomaku - glavu može da podigne za 90 stepeni, oslanjajući se na podlaktice.

Dnevni raspored

Beba sada počinje da razlikuje dan i noć. Danju je više budna, a noću duže spava. Ako se i dalje budi noću da bi sisala, pokušajte da noćni podoj postepeno pomerate ka jutru - nemojte odmah da odgovorite na bebin plač, nego je pustite da malo čeka. Ona će brzo da se navikne, pa će naučiti da nastavi sa spavanjem.

Najnovije

Vesti

Porodica