Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kratko uputstvo za masažu bebe

Saznajte zbog čega je masaža novorođenčeta važna i na koji način se ona izvodi...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sa masažom može da se započne u prvim danima posle rođenja, jedino treba voditi računa o predelu oko pupka - ako još nije otpao. Roditelji mogu da masiraju bebu nakon što im neko od stručnjaka pokaže kako se to radi. U prvim nedeljama, primenjuje se nekoliko zahvata, u trajanju dva-tri minuta, a nakon navršenog meseca i čitav program, koji traje 10 do 15 minuta.

Kada?

Najbolje vreme za izvođenje masaže jeste kada je beba raspoložena...   naravno, i osoba koja primenjuje masažu. Ne treba masirati bebu ako je upravo jela, nego pola sata ili sat kasnije. Možete da je masirate pre ili posle kupanja, kada je uglavnom opuštena i raspoložena.

Pošto su ovo preporuke, ne treba ih se pridržavati po svaku cenu.

Zašto?

Pored umirujućeg i opuštajućeg efekta, masaža povoljno utiče na varenje hrane i pražnjenje creva. Može uspešno da zameni lekove koji se daju bebama koje imaju problema sa stolicom. Imunološki sistem jača, što znači da će beba biti otporna i retko bolesna. To je rezultat izbacivanja toksina, što se postiže redovnom masažom. Mišići i zglobovi postaju elastični, što omogućava pravilan motorni razvoj deteta.Koža bebe koja se masira biće zdravija i sjajnija, boljeg tonusa, a preko kože se uspostavlja i bolja cirkulacija. Masaža bebe izuzetno pozitivno utiče i na roditelje. Omogućava im bolji kontakt sa bebom, povećava osećaj sigurnosti i povećava njihovo samopouzdanje. To će za rezultat imati kvalitetniji odnos roditelj-dete. Kada se savlada strah i nesigurnost, a beba navikne na novu aktivnost, trenuci masaže postaju pravo uživanje za sve.

Vremenom roditelji kroz iskustvo sami prepoznaju idealno vreme za masažu svoje bebe.

Gde?

Prostorija u kojoj se dete masira, treba da bude dobro ugrejana, jer je beba bez odeće - na frotiru ili pamučnoj prostirci. Ruke osobe koja obavlja masažu moraju da budu tople, bez nakita, sa kratkim noktima, koji neće povrediti kožu deteta.

Čime?

Za masažu se koristi ulje za bebe ili prirodno ulje za masažu (najbolje bademovo, koje možete da nabavite u apoteci). Nekoliko kapi toplog ulja (zagrejanog na sobnoj temperaturi) se stavi na dlanove i potom krene sa masažom.

Kako?

Pritisak rukama ne treba da bude prejak, jer će beba da se rasplače, ali ni preslab, jer će to samo da je golica.

Dobro je započeti masažu tretmanom grudnog koša, zato što je u tom slučaju beba okrenuta licem prema osobi koja je masira. Time se obezbeđuje osećaj sigurnosti, koji omogućava da beba bude opuštena. U isto vreme, osoba koja masira, po izrazu bebinog lica može da proceni da li su pritisak i tempo kojim radi u redu.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica