Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj bebe u drugom mesecu

Pred vama je period velikih iznenađenja i radosti - beba će vas nagraditi prvim pravim osmehom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sad se stvarno smejem!

Bebin razvoj

● Beba je u stanju da duže pogledom fiksira lice odrasle osobe ili nepokretan predmet.

● Okreće glavicu za zvukom koji se duže čuje. 

● Uzdiže se, ležeći na stomaku, i nekoliko sekundi može da drži glavu uspravno. To je za bebu veoma teško, jer su joj mišići vrata i leđa još uvek vrlo slabi! Zato nemojte da se uplašite ako posle takvih pokreta neko vreme leži nepomično i "iznemoglo".

● U ovom periodu, beba počinje da ispušta razne zvukove.

● Otprilike sa šest nedelja, događa se nešto zaista vredno divljenja - mališan počinje da se smeši. Taj osmeh se razlikuje od povremenih usputnih smešaka koje ste videli ranije. Sada osmeh označava radost, zadovoljstvo zbog pružene ljubavi. Pojavljuje se i u toku spavanja, kada je beba zadovoljna. Nemojte biti ljubomorni kada se osmehne nepoznatoj osobi. Beba tek počinje da razumeva osnove društvenih odnosa.

● Otprilike u istom periodu, kod bebe će početi da deluje sistem za termoregulaciju, pa ćete moći da idete i u duže šetnje.

Dnevni raspored

U proseku, beba ima šest obroka dnevno, na svaka tri i po sata. Nakon hranjenja, budna je oko sat do sat i po. Posle toga, spava dva-dva i po sata. Dvomesečna beba još uvek ne shvata razliku između dana i noći, pa zato svakodnevno obavljajte rituale uspavljivanja - kupanje, pevanje uspavanki, nežno milovanje...
Danju spava četiri puta, a noću ukupno 11 sati. Neka deca se noću često bude i odspavaju svega nekoliko sati nakon dojenja. U ovom uzrastu, to je normalno, jer beba još nije uspostavila pravilan ritam spavanja i budnosti.

Dete još uvek ne shvata razliku između dana i noći, pa zato svakodnevno obavljajte rituale uspavljivanja (kupanje, pevanje uspavanki, nežno milovanje...). U razdobljima budnog stanja, aktivnije podstičite dete na igru i razgovarajte sa njim. Preporučuju se svakodnevne šetnje od bar 20 minuta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica