Šta je karakteristično za bebin dvanaesti mesec?

● Možda ste primetili da beba široko razdvoji stopala u stranu - ovaj široki stav pomaže povećanju njene sposobnosti da održi ravnotežu. Čak joj se i prsti malo šire kako korača. Beba će na početku biti dosta nestabilna na nogama, zbog čega će da posrće, da se sapliće i često pada. 

Igranje sa bebom postaje sve više interaktivno. Ona će se veoma radovati tim igrama, čak će biti njhov pokretač. Uživaće u pljeskanju ručicama ("taši-taši"), pokazivanju "gde zeka pije vodu" i nastaviti da uči o socijalnim odnosima kroz igru.

● Omogućite bebi da se često igra sa mališanima približno njenog doba. Iako uživa dok je sa drugarima, očekivano je da će - iako sede rame uz rame, svako dete nastaviti da se igra samo. Ova "paralelna igra" je normalno ponašanje za mlađi uzrast.

● Beba će verovatno postati uzrujana i posesivna ako neko dete pokazuje interesovanje za njenu igračku i izvesno vreme pokušava da je "oduzme". Rane lekcije o deljenju bi mogle da počnu upravo sada, ali se očekuje da će biti potrebno dosta vremena da beba ovlada određenim socijalnim veštinama.PageBreak

● Pregrade, fioke i ormari će postati omiljena mesta za bebino istraživanje. Ona će se zabavljati otvaranjem svih "vrata" koja može da dohvati i fioka u okviru svog domašaja, ali i povlačenjem njihovog sadržaja na pod.

Beba je naučila značenje reči "ne". Pomozite joj da pravilno sledi vaša uputstva tako što ćete joj jednostavno reći: "Ne" - bez pravljenja grimasa ili gestikuliranja. Jer, to može da je dovede u zabludu, da lako pogreši i "zameni" ih za igru.

● Ako i vi i vaše čedo uživate u dojenju, u jedinstvenom odnosu koji pruža, razmislite da ga nastavite još nekoliko nedelja ili meseci. Dobrobit od ishrane majčinim mlekom se proteže mnogo dalje od prvog rođendana. U svetu je prosečna starost odbijanja deteta od dojke između tri i četiri godine. Ne samo da će beba svaki put kada sisa nastaviti da prima vrlo korisnu, blagotvornu pomoć antitela za borbu protiv infekcija, već će i dalje da uživa u čudesnom vremenu dojenja sa svojom mamom.PageBreak

Bebine "aktivnosti" u dvanaestom mesecu života:

* Spava jednom do dva puta preko dana.

* Igra se sa dve kocke istovremeno, udarajući jednu o drugu, uz dosta buke. 

* Stavlja predmete u kutije za odlaganje, a zatim ih vadi.

* Dobrovoljno vam daje predmete kada ih zatražite. 

* Odmahuje glavom kada želi da kaže: "Ne".

* Zabavlja je otvaranje i zatvaranje vrata ormara.

* Odlično puzi, "krstari" uz nameštaj, hoda uz pomoć odraslih, a možda i samostalno.

* Kaže: "Ma-ma", "Ta-ta", i još neke dvosložne reči.

* "Igra" uz muziku.

* Zanimaju je knjige, u kojima može da prepozna neke likove i predmete.

* Razume neke jednostavne naredbe.

* Boji se nepoznatih osoba.

* "Deli" svoje igračke, ali ih potom odmah želi natrag.

* Može da ispolji vezanost za neke stvari.

* Odguruje ono što ne želi.

* Voli da gura, vuče, obara, baca i slaže predmete.

* Skida kapu i čarape.

* Razume korišćenje određenih predmeta.

* Ispituje roditeljske odgovore na svoja ponašanja.

* Pruža ruku ili nogu kada se oblači.

* Prepoznaje sebe u ogledalu.

Tekst priredila Snežana Damnjanović Mitić