Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodič za negu blizanaca

Pored ogromne radosti, rođenje blizanaca predstavlja i svojevrstan stres za roditelje. Ali, uz dobru organizaciju i pripremu, sve će da bude mnogo lakše.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako ste jedna od onih srećnica koja očekuje dve bebe, verovatno se brinete kako ćete se snaći sa blizancima. Nadamo da će vam naš "osnovni vodič" biti od pomoći.

Oprema

Ne morate da kupujete po dva komada od svega. Dovoljna vam je jedna kadica za kupanje i jedna podloga za previjanje. Naravno, biće vam potrebne dve nosiljke, dve hranilice, dva auto sedišta...

Kolica su najveći izdatak, pa pre kupovine morate dobro da pogledate modele koji su u ponudi, kako biste izabrali onaj koji vam najviše odgovara. Dvostruka kolica su veća, zbog čega morate da vodite računa o njihovim dimenzijama i proverite da li možete sa njima da prođete kroz vrata, uđete u lift, i slično. Ima različitih modela kolica za blizance, pa tako bebe mogu da sede jedna do druge, okrenute licem prema vama ili prema napred, da budu jedna iza druge, ili da gledaju jedna ka drugoj. Kada je reč o odeći, svaka beba mora da ima svoju garderobicu.

Povezane vesti

Hranjenje

Ako imate mleka, najbolje je da dojite vaše bebe. Svakako, vama je komplikovanije nego mamama sa jednom bebom, tako da će vam za podoje biti potrebno više vremena. Ali, dojenje je i te kako važno za bebe, a i ne košta ništa. Takođe, ne morate da vodite računa o pripremi formule (da li je temperatura vode dobra za spravljanje mleka, itd.). Možda će vam biti lakše da se izmlazate između podoja, kako bi partner ili neko drugi mogao da vam

Dozvolite bebama da budu različiteZa bebe je zdravo da ih posmatrate kao "jedinke", svaku zasebno. Oduprite se običaju da ih isto oblačite, i da im se uvek obraćate kao paru. Zaista je važno da im od prvog dana omogućite da svaka razvija svoju posebnost!

pomogne hraneći jednu bebu dok vi dojite drugu. Sjajan način uštede vremena je istovremeno hranjenje. Ako se jedna beba probudi zbog gladi, probudite i drugu. Uz malo sreće, njihov raspored će vremenom da se uskladi. Jedan od najpopularnijih načina za hranjenje beba u svetu nazivaju "držanje lopte za ragbi", kada im nožice prolaze ispod vaših ruku. Ipak, odvojeno hranjenje je dobar način da se "povežete" sa svakom bebom. To je važno i za blizance, i za vas.

Spavanje

U rutini leži spas. Naravno, doslednost je značajna, ali ne po svaku cenu. Potrebna je i doza fleksibilnosti. Najbolje je da svaka beba spava u zasebnom krevecu. Doduše, neki roditelji na samom početku stavljaju bebice u isti krevet - u tom slučaju je neophodno da budu jedna do druge, glavicom uz glavicu, stopalima uz donji deo kreveta. Ipak, s obzirom da tako mogu da spavaju u veoma kratkom periodu, najbolje je da od rođenja svaka beba ima vlastiti  krevetac.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica