Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se peru dečji zubići?

Kada se pojave prvi mlečni zubi, u petom i šestom mesecu života, neophodno je početi sa pranjem zuba.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U savremenoj stomatologiji, najveća pažnja se posvećuje prevenciji, odnosno sprečavanju nastanka bolesti usta i zuba. Pravilna i redovna higijena je u toj borbi izuzetno važna.

Savet roditeljima je da se za vreme večernjeg kupanja deteta, pred spavanje, peru prve donje i gornje mlečne jedinice i dvojke. Naime, deca baš zbog rasta pomenutih zuba vole da stavljaju razne predmete u usta. Roditelji moraju da nabave najmanju moguću dečju četkicu i da detetu, dok je još u kadici za kupanje, četkaju prve mlečne

Do prve godine života, dovoljno je jednom dnevno, za vreme večernjeg kupanja, prati deci zubiće

zubiće. U početku bez paste za zube, a negde oko osmog meseca sa blagom dečjom pastom za zube - koja nije štetna i ako se proguta. Sve ovo je izuzetno važno da bi se mehanički uklonile naslage šećera sa površine zuba, iz razloga što se detetu tog uzrasta daju slane i slatke kašice, mleko, sokići, i mnoge druge namirnice namenjene najmlađima.

Do prve godine života, dovoljno je jednom dnevno, za vreme večernjeg kupanja, prati deci zubiće. Već kada dete počne da se razvija, kada prohoda i počne da jede složeniju i šećerima bogatiju hranu, važno je zube prati i dva-tri puta preko dana. Roditelji su za vreme tog pranja i dalje jedini akteri u samom činu četkanja zubića. Međutim, već posle prve godine života, dete treba samo, kroz igru, da četka zubiće - naravno, uz asistenciju roditelja. Kada napuni drugu godinu, dete može potpuno samo da četka zubiće, ali uz budno oko roditelja.

Higijena usta i zuba je veoma važna za prve mlečne zubiće, pa zato apelujem na roditelje da se najviše tome i posvete, da bi se mlečni zubi do svoje smene u potpunosti održali.


Dr Milan Kuljača, spec. stomatolog

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica