Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beba i leto

Ako je vaša beba suviše mala da biste se sa njom otišli na letovanje, obezbedite joj najprijatnije uslove kod kuće. Evo nekih saveta koji će vam možda pomoći.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Povišena temperatura vazduha utiče na povećanje toplote tela deteta. Problemi koji se obično javljaju u vrelim letnjim danima su osipi, ojedi na koži bebe, ali i opasnost od dehidriranja, sunčanice i frasa kao posledice pregrevanja tela.

Pravilna nega i obezbeđivanje optimalnih uslova u stanu pomoći će vašoj bebi da svoje prvo leto provede što bezbrižnije.

Kako napraviti hladovinu u stanu?

Najoptimalnija spoljašnja temperatura za dete je između 18 i 20 stepeni, što je leti teško održati u stanu, ako nemate klima uređaj. Zato treba preduzeti neke mere zaštite kako bi se beba što je moguće

Ako imate klima uređaj, ne pravite veliku temperaturnu razliku u odnosu na spoljnu sredinu

prijatnije osećala. Prostorije u kojima beba boravi trebalo bi zaštititi od sunca i od prekomernog ulaska toplote.

Preporučuje se da se stan u ranim jutarnjim satima provetri, a zatim da se prozori zatvore i navuku roletne. Ipak, od stana ne treba napraviti bunker, neka uvek bude dovoljno dnevne svetlosti.

Kada možete u šetnju sa bebom?

Novorođenčetu je potrebno određeno vreme da se adaptira na spoljne uslove života. Zato, ako ste ovih dana dobili bebu, budite strpljivi i postepeno je privikavajte na izlaske. Bebama prija svež vazduh i treba

Ako imate ventilator, vodite računa da ne duva direktno u dete

ih redovno izvoditi u šetnje, prvih dana kraće, a kasnije sve duže. Bebu nikako ne treba izlagati suncu, niti visokim temperaturama. Rani jutarnji sati ili kasni popodnevni, može čak i večernji, su idealni za šetnje u toku leta.

Ako imate terasu ili dvorište u velikoj ste prednosti jer veći deo dana možete da provedete sa bebom na vazduhu. Važno je da napravite hladovinu i da bebu ne izlažete suncu. Takođe, ukoliko je temperatura previsoka, sačekajte da se predveče spusti, pa tek onda izađite. Nemojte bebu sve vreme držati u kolicima kada ste napolju, već je uzmite u ruke, prošetajte sa njom i pričajte joj. To će joj prijati.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica