S druge strane, ukoliko beba nije od rođenja redovno boravila na stomaku, imaće poteškoća pri uspravljanju, oslanjanju na ruke, opterećivanju nogu, stajanju.

Na stomaku beba nauči da puzi

Sa šest meseci, u položaju na stomaku - beba ima opružene laktove i otvorene šake pri osloncu o podlogu. Težina je prebačena sa stomaka na karlicu, dok su noge savijene i podignute u vazduh.

U sedmom mesecu, u želji da se pomeri napred, uglavnom se događa da beba ide unazad. Ako joj ponudimo igračku sa strane i gore, dohvatiće je - oslanjajući se na drugu ruku i bok, uvežbavajući tako prebacivanje težine na bedra.

U osmom mesecu, počinje da podiže guzu u vazduh, i da se oslanja na kolena. Da bi naučila da se kreće prema napred, mora prvo da savlada prebacivanje težine na stranu, što postiže kada je stimulišemo da se okreće u krug, sa osloncem na stomaku (kretanje kao kazaljke na satu). Podstičemo je na okretanje na obe strane, i proveravamo da li se kičma ravnomerno savija.

Sa devet meseci, većina beba baulja (kao vojnik) prema napred i u stranu, dok neke idu još uvek unazad, i sa njima treba raditi dodatnu stimulaciju.

Zauzimanjem četvoronožnog položaja, i klackanjem napred-nazad, beba uvežbava ravnotežu sa deset meseci, kada je spremna da puzi - krećući se prema napred. U početku je puzanje nekoordinisano, ali kako se povećava stabilnost, tako biva sve bolje i bolje.

Krajem jedanaestog meseca, beba ovladava unakrsnim kretanjem ruku i nogu, kada počinje polako da se uspravlja.

Sa navršenih godinu dana, beba brzo i spretno puzi, menja pravce kretanja, savladava prepreke. Ako stopala i potkolenice ne dodiruju pod dok puzi - treba se obratiti lekaru.