Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kupanje beba – nove preporuke

Upoznajte se sa novim preporukama za negu kože novorođenčeta i odojčeta.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Stručna komisija Ministarstva zdravlja Republike Srbije za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine usvojila je novi "Vodič za osnovno i specijalizovano zbrinjavanje novorođenčeta".
Na taj način, stvoreni su uslovi za preduzimanje daljih radnji, koje se tiču obuke mladih roditelja.

Mame i tate u razvijenim zemljama Zapada (posebno u Americi i Kanadi), koji su imali priliku da se upoznaju sa pomenutim novinama, mogli su da uoče značajne promene u vezi nege najmlađih


Za promene je, naravno, uvek potrebno vreme. Ali, ako su one u korist zdravlja naših najmlađih, svi zajedno treba da uložimo napor da do tih promena dođe što pre.

Koji su novi standardi?

Nega kože novorođenčeta podrazumeva preporuke na nekoliko nivoa.

Preporuka A

Novorođenu decu ne treba kupati tokom boravka u porodilištu. Sirasti maz na koži predstavlja efikasnu zaštitu od infekcija i obezbeđuje bolju toplotnu stabilnost. U obzir dolazi minimalno prebrisavanje kože uz pomoć tople, sterilne vode, i to u predelu genitalija i guze.

Preporuka B
Upotrebu sapuna ili alkohola u nezi kože treba razmotriti u slučaju da se novorođenče primi u bolnicu posle porođaja u nehigijenskim uslovima - kao što je, na primer, porođaj u kući, ili na putu do porodilišta, i slično.

Preporuka C
U slučaju da se pojavi intertrigo (crvenilo kože u prevojima, odnosno u regijama gde se dve površine kože taru - kao, na primer, u predelu prepona, genitalija, pazuha), savetuje se brisanje toplom vodom. Posle pažljivog sušenja kože, u obzir dolazi primena neke od neutralnih krema sa cinkom, i to na iritiranim delovima.

Ove radnje se preduzimaju narednih sedam do četrnaest dana, a u tom periodu ne treba upotrebljavati sapun i slične proizvode za održavanje higijene, sve dok se promene i crvenilo kože ne povuku, i dok ne zaraste pupčana rana.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica