Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebini noktići - mali, slatki, i… oštri

Vrhove bebinih noktiju treba redovno podrezivati, da se beba njima ne bi izgrebala po licu.

Svakako, nokti vaše bebe su mekši i savitljiviji od vaših, ali… ne pravite grešku - oni su i te kako oštri. S obzirom da novorođenče ima malu kontrolu nad svojim rukama, lako se može desiti da neočekivano izgrebe svoje lice, ili vaše - kada bude počelo da pruža ruke i ispituje svet oko sebe. Zato vrhovi bebinih noktiju ne smeju da budu oštri ili slomljeni. Inače, nokti novorođenčeta rastu tako brzo da ćete, možda, morati da ih sređujete i nekoliko puta nedeljno!? Na svu sreću, nokti na nogama zahtevaju ređe skraćivanje. Njihov rast je relativno spor, pa prvih šest meseci neće ni biti potrebno često rezanje. Ipak, redovno proveravajte ivice noktiju, koje mogu da budu veoma oštre, a njihovo zapinjanje o odeću bolno.

  Na početku - drugačiji tretman

■ U prvim nedeljama bebinog života, bilo bi najbolje da se  suzdržite od rezanja. Možete lagano, vašim noktom, da «ogulite» vrhove bebinih noktiju. Videćete da su jako krhki i lomljivi. I, ne brinite - nećete da otkinete ceo nokat na taj način.

■ Neki roditelji grickaju nokte svoje bebe i tako ih uobličavaju. Ali, tako rizikujete od prenošenja bakterija iz vaših usta ako beba ima makar malu posekotinu na prstu. Takođe, nećete biti u stanju da vidite šta radite, jer su bebini nokti suviše sitni.    

■ Ako imate strpljenja, i ako nokti nisu suviše dugački, možete da ih samo dobro isturpijate.

Moguće varijante

Ako ste odlučili da uradite vašoj bebi manikir dok je budna, biće vam potrebna pomoć. Neko treba da je drži kako se ne bi previše vrpoljila. Zato se najpre «dočepajte» partnera, neka joj on skreće pažnju dok vi radite.Ako je beba veoma nemirna, najbolje je da joj isečete noktiće kada spava. Takođe je dobro vreme nakon kupanja, kada su bebini nokti najmekši. 

Vreme za seckanje noktića

Nakon nekog vremena, kada bebini nokti malo očvrsnu, možete da ih skratite. Najbolje je da koristite male makazice sa zaobljenim vrhovima, specijalno namenjene bebama (pre i nakon upotrebe možete da ih očistite sa malo vate namočene u alkohol). Isecite nokte ravno, a onda isturpijajte neravne ivice.

Kako da to izvedete?

Najbolje je da vam beba sedi u krilu. Uverite se da imate dovoljno svetlosti da vidite šta radite. Lagano pritisnite jagodicu prsta prema dole, dalje od nokta, da izbegnete da porežete kožu ispod njega. Čvrsto držite bebinu ruku. Nokte uvek režite u pravilnoj, vodoravnoj liniji. Bebin dlan i prst pridržavajte jednom rukom, a nokat režite drugom.  

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica