Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iskustva roditelja: Kako ublažiti grčeve kod beba

Pročitajte savete roditelja koji su uspeli da pomognu svojim mališanima da se oslobode bolnih grčića.

  Izvor: Foto: Profimedia

Plač, grčenje nožica, crveno lice... Ovi znaci najčešće ukazuju na pojavu kolika (grčeva) kod beba koje se najčešće javljaju u prva tri meseca života.

Za sada ne postoji univerzalan lek za grčeve, ali pojedini postupci, koji su otkrili sami roditelji, pokazali su se veoma korisnim u ublažavanju ovog problema.

Pročitajte iskustva roditelja koji su uspeli da pomognu svojim bebama...

Pravilan odabir flašice

"Moj sin je kao beba imao kolike. Kada je bio star šest nedelja, plakao je od šest popodne do jedanaest sati svake noći, što je bilo vrlo obeshrabrujuće. Mnogo toga smo pokušali, pa i da dugo plešemo sa njim u naručju, samo da bismo mu skrenuli pažnju sa grčeva, ali ništa nije pomoglo. A onda nam je neko rekao za specijalno dizajniranu flašicu, koja utiče na to da se smanje grčevi kod bebe. Taj podatak mi nije baš ulivao sigurnost, ali - stvarno je funkcionisalo! Čim smo se prebacili na ishranu takvom bočicom, naš mališa je prestao da uveče jadikuje."

Maja

Zvuk usisivača kao pomoć kod grčeva

"Moja beba je imala veoma jake grčeve. Jedne noći plakala je ravno pet sati. Kao poslednji izbor za pomoć, uključila sam usisivač. Njegovo zvrjanje je skoro odmah umirilo bebu i prouzrokovalo tišinu (jedino preporučujem da taj zvuk snimite, kako vam ne bi izgoreo motor na usisivaču!)"

Ivana

Topla kupka

"Moja ćerka je stara sedam nedelja, a ima grčeve od treće nedelje života. To je novo iskustvo za mene, jer ih moja prethodna dva deteta nisu imala. Na sreću, otkrila sam da topla kupka usred neutešnog plača skoro odmah zaustavlja jecaje. Barem za kraći period. Jer, plač se uglavnom nastavlja izvesno vreme nakon boravka u kadi..."

Marija

Povijanje

"Ono što izgleda da zaista pomaže - jeste povijanje. Ustanovila sam da mi je izuzetno teško da dojim bebu u satima dok joj traju kolike - a to je bilo u periodu od tri popodne do čak jedanaest uveče! Kada više nisam znala šta da radim, u očajanju sam napravila veliki povoj od flanela i čvrsto umotala moju bebu, a ponekad i sebe, zajedno sa njom. Zvuči neverovatno, ali to nam je puno pomoglo."

Sandra

Pravilna ishrana majke

"Moje rešenje je bilo da stvarno pazim šta jedem. Odjednom sam rešila da eliminišem sve začine (osim najblažih), kao i hranu sa previše vlakana, što se najviše odnosilo na povrće, naročito na zeleno lisnato povrće. Svi su bili prosto zaprepašćeni koliko je moja beba postala srećnija, jer su na ovaj način i grčevi eliminisani."

Irena 

Truckanje bebe

"Moja beba, koja ima kolike, uvek se smiri kada je nosim gore-dole stepenicama. Ponekad čak i zaspi! Naravno, taj "lek" je vrlo naporan za mene!"

Milica

Tekst: Snežana Damnjanović Mitić

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica