Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8. mesec - beba se priprema za uspravljanje

Kako se razvijaju bebe u osmom mesecu, kako bi trebalo da izgleda njihov dnevni meni i na koji način bi trebalo proveravati njihovo zdravstveno stanje, otkriva #pedijatar dr Maja Skender.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Psihomotorni razvoj

U osmom mesecu beba će iz položaja na leđima moći da se podigne u sedeći držeći se za vaše prste. U položaju potrbuške većina beba još ne može da se kreće napred, ali može da se okreće oko svoje osovine. Pojedine bebe uspevaju da se kreću unazad ili čak unapred puzeći ili vukući se na guzi, ali najveći broj još ne ume da puzi. Da bi mogla da se osloni na laktove i kolena, treba najpre da ovlada sposobnošću sigurnog sedenja. Ima dece koja nikad ne nauče da puze, ali zato ranije prohodaju. Neka deca krajem osmog meseca uspevaju sama da se podignu u stojeći položaj, pridržavajući se za ogradicu i da nekoliko sekundi stoje na ispruženim nogama. Ipak, kukovi su u ovom uzrastu još uvek pretežno savijeni. Odojče od sedam meseci može na kratko da sedi bez oslonca ako ga dovedete u sedeći položaj, ali još uvek ne može samo da sedne. Podupire se rukama da se ne bi prevrnulo. Funkcija hvatanja se sve više razvija i dete se sada obema rukama igra predmetom koji sve više hvata prstima, a sve manje dlanom.

Pričajte, pevajte, čitajte...

U osmom mesecu raste bebino interesovanje za okolinu. Sada je više ne interesuje samo vaše lice, već i ono što radite. U stanju je da duže zadrži pažnju na jednom objektu posmatranja, poseže za ispalom igračkom i ljuti se ako joj uzmete predmet iz ruke. Sve bolje razlikuje poznate od nepoznatih ljudi i više ne dopušta da je svako uzme u ruke. Svom liku u ogledalu se glasno raduje. Ona uveliko guče, udvajajući slogove, ali još uvek bez smisla. Mnogo pre nego što počne da govori, odojče uspeva da razume pojedine reči, što ćete uskoro otkriti i kod svog deteta. Zato mu stalno pričajte, pevajte i čitajte.

Ishrana se menja

Većina beba u osmom mesecu života ima po koji zubić, što je znak da im je potrebno davati malo čvršću hranu nego do sada. Mleko je i dalje neophodan deo menija i poželjno je da bude majčino. Ukoliko majka nema mleka bebi se daje adaptirana mlečna formula sa oznakom 2, ponekad može i jogurt, dok se kravlje mleko ostavlja za posle prvog rođendana. Međutim, ni jedno mleko, pa ni majčino, u ovom uzrastu više nije dovoljno da bi zadovoljilo sve bebine nutritivne potrebe, pa joj se uveliko daje i nemlečna hrana: žitarice, povrće, voće, meso i žumance. Ukoliko dete podnosi gluten, nema više ograničenja u vrsti žitarica koje mu se daju. Mogu se dodavati u vidu pahuljica mleku i voćnoj kaši, ali i u vidu žitnih kaša (palenta i sl.). Od mesa se još uvek ne daje svinjsko i riba, ostale vrste mogu. Meso treba da je sitno seckano i umešano u kašu od povrća. Umesto mesa može da posluži i trvdo kuvano, pa ispasirano žumance (naizmenično: jedan dan meso, drugi dan žumance i tako redom). Sa uzrastom se širi i asortiman povrća koje odojče sme da jede. U osmom mesecu mu možete ponuditi: krompir, šargarepu, zelen, paštrnjak, karfiol, kupus, prokelj, brokole, mladi grašak, boraniju, spanać, papriku koja nije ljuta, ali sve to treba da bude bareno, a nešto i u obliku pirea sa mlekom koje dete pije. Bebe naročito uživaju u voćnim kašama. Od voća bebi u osmom mesecu možete ponuditi sezonsko voće, osim jagodastog (jagode, maline, kupine). Sa aspekta alergije, najbezbednije su jabuke, šljive i kruške, pa tek onda breskve, kajsije, marele, banane. Grožđe je nezgodno, jer je beba još uvek mala da bi jela zrna, ali se ono nalazi u bezbednom obliku u industrijskim kašicama na kojima je uvek naznačen i najraniji uzrast u kome se mogu dati. Bebi se, takođe, može ponuditi voće u obliku soka, naravno u razumnoj količini i ne pred spavanje.

Jelovnik za VIII mesec

Obrok

Jelovnik za osmi mesec

rano jutro

podoj ili mlečna formula

doručak

palenta s jogurtom

ručak

meso ili kuvano žumance sa povrćem

kasno popodne

voćni sok ili voćni pire

večera

žitna kaša

pre spavanja

podoj ili mlečna formula

Redovni i ostali pregledi

U osmom mesecu bebu ne morate nositi na sistematski pregled. Naime, posle detaljnog pregleda, obavljenog sa punih šest meseci, sledeći redovan pregled je sa devet meseci. Ukoliko vaša beba još nema zrna okoštavanja u glavicama butnih kostiju, potrebno je da do navršenog osmog meseca ponovite ultrazvučni pregled kukova, jer je to najkasniji uzrast u kome se ona normalno javljaju.

Naravno, ako se dete razboli, odnesite ga na pregled. Obično su prvi simptomi bolesti u ovom uzrastu: odbijanje hrane, neraspoloženje i povišena temperatura. Beba više nije toliko mala da odmah morate da trčite lekaru. Izmerite joj temperaturu i, ukoliko je veća od 38 stepeni pod pazuhom ili na čelu odnosno, 38,5 rektalno, dajte joj da popije 2,5 mililitra sirupa Paracetamola uz intenzivno pojenje vodom ili čajem. Nakon pola sata do sat ponovite merenje i ukoliko temperatura pada, ostanite kod kuće prateći dalji tok bolesti. Međutim, kod neke dece starije od šest meseci nagli skok temperature, koji se često i previdi, može izazvati dramatičan gubitak svesti, u narodu poznat kao fras (stručan naziv: febrilne konvulzije). O čemu se, zapravo, radi?

Zanimanje za genitalije

Sećate se kako je beba još u prvom tromesečju posmatrala svoje ručice, zatim ih gurala u usta, a krajem drugog tromesečja se zanimala nožicama, da bi u sednom mesecu i njih uspevala da „proba"? Ispitujući i dalje svoje telo, u osmom mesecu dolaze na red genitalije koje dete dodiruje isto kao što je to do sada radilo sa ekstremitetima i u tome nema ničeg lošeg ukoliko nisu umazane fecesom i ukoliko su mu ručice čiste. Ovo je normalna, ali prolazna razvojna faza i ne treba je sputavati.

Grube igre

Sedmomesečna beba je komunikativno biće i silno se raduje prijatnim dodirima, maženju i blagom golicanju, ali ne i grubim igrama od kojih može da se povredi ili uplaši. Bacanje odojčeta uvis i drmusanje (u igri ili, čak, besu) može da dovede do potresa mozga i povrede oka, a ljuljanje za ruke do iščašenja zgloba lakta ili ramena. To, naravno, ne znači da bebi neće prijati „letenje" i blago njihanje dok je čvrsto držite oko trupa, zatim golicanje i „nežno rvanje". Ukoliko vidite da se buni, prestanite sa igrom koja je interesantna jedino vama.

Febrilne konvulzije

One se manifestuju gubitkom svesti, pri čemu se dete ukoči, »zavrati» pogled i dobija trzaje trupa i ekstremiteta, a često i umokri, ispovraća ili ukaki. Disanje je izmenjeno, ponekad sa penom na ustima, koja može biti krvava usled ugriza jezika. Napad podseća na epileptični i posle njega je dete pospano i apatično. Poremećaj se ne javlja pre šestog meseca života, a redak je u prvoj godini. Ako se javi kod bebe, neodložan je prijem u bolnicu kako bi se isključio meningitis (upala moždanih opni)! Inače, napad obično spontano prođe pre nego što prva pomoć stigne. Šta uraditi dotle? Dete okrenuti na bok da se ne bi ugušilo eventualnim povraćenim sadržajem i pljusnuti hladnom vodom kako bi se rashladilo. Odmah zvati hitnu pomoć. U slučaju da napad potraje duže od nekoliko minuta javiće se modrilo kože, ali se smrtni ishod kod tipičnih napada skoro nikad ne događa. Čak i ako febrilne konvulzije same prestanu, neophodno je dete što pre odneti lekaru. Ispitivanje uzroka i lečenje se sprovodi u bolnici. Kod dece koja su doživela jedan atak febrilnih konvulzija postoji rizik da se one, pri visokoj temperaturi, ponove. Ovaj rizik ide i do 50 odsto kod dece koja su prvi napad dobila u prvoj godini života. Ponovljeni napad se, u najvećem broju slučajeva, javlja u roku od 30 meseci od prvog napada. Deca koja su imala više puta fras imaju veći rizik od epilepsije nego ona koja ga nikada nisu imala. Neka deca će posle prvog, a većina posle drugog napada morati duže vreme da uzimaju određenu terapiju, koju propisuje pedijatar - neurolog.

Dobro je kod kuće i na putu imati mikroklizmu Diazepama koju treba uštrcati detetu rektalno u slučaju napada, a kod dece koja su imala više ovakvih napada, ovaj lek se aplikuje pri svakoj temperaturi višoj od 38 stepeni (38,5 stepeni mereno rektalno), ne čekajući da nastupi fras. Postoje i lekovi koji se stavljaju pod jezik ili u nos, ali nisu registrovani kod nas.

Fras je nasledan i skoro kod svakog deteta sa frasom postoji još neko u porodici ko je, kao mali, imao istu preosetljivost nervnog sistema na povišenu temperaturu.

Ukoliko se spremate sa bebom na putovanje, ne zaboravite Paracetamol, a ako je u familiji sa strane bilo kog roditelja bilo febrilnih konvulzija, obavezno ponesite i Diazepam u obliku mikroklizmi.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica