Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Masaža beba - dodir majke kao dokaz ljubavi

Masaža je jedno od najstarijih terapeutskih sredstava, koje se prvenstveno primenjuje za ublažavanje određenih tegoba. Danas se, zbog izuzetno pozitivnih dejstava, primenjuje i kod zdravih osoba, u cilju unapređenja zdravlja. Da ...

O tome smo razgovarali sa Anđelkom Kotević, šefom Dežurnog centra «Halobeba» pri Gradskom zavodu za javno zdravlje. Ona nam je objasnila zašto je i koliko važna masaža beba.

Od kada se primenjuje masaža beba?

- Primena masaže kod beba je praksa stara više hiljada godina. To je stari običaj u kulturama mnogih naroda, naročito u Indiji, kao i delovima Rusije i Kine. U novije vreme, efekte masaže na rani rast i razvoj deteta su potvrdila brojna klinička ispitivanja, odnosno rezultati rada sa decom.

Zašto masaža beba?

- Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze roditelja sa detetom. Dodir je svakoj bebi neophodan, nezamenljiv za razvoj, osećaj sigurnosti i dobro stanje.

Zapravo, masaža jača detetovu emotivnu povezanost sa roditeljima, popravlja raspoloženje, umiruje napetost, jača cirkulaciju, poboljšava disanje, imunitet, varenje, sprečava i umanjuje bolove koji nastaju zbog grčeva, pomaže pri spavanju.

Kako masirati bebu?

- Tokom masaže, važno je da pokreti budu nežni i sigurni (nesigurni i mlaki pokreti iritiraju bebe, kao i većinu odraslih). Dok masirate bebu, ne prekidajte kontakt. Neka svakog trenutka - ako ne obe, barem jedna ruka dodiruje i masira bebu, tako da masaža ima kontinuitet. Sve vreme dok traje masaža, nežno gledajte svoju bebu, pričajte joj, šaljite joj poruke ljubavi. Tako stimulišete sva čula, a gledanjem u oči uspostavljate intenzivnu vizuelnu komunikaciju. Manje delove tela masirajte vrhovima prstiju, a veće celim dlanom. Da biste naučili koliki pritisak odgovara vašoj bebi, uradite sledeće: zatvorite oči i prstima pritisnite svoje kapke, sve do osećaja neprijatnosti.

Kada se može početi sa masažom?

- Odmah posle rođenja, bez ikakvog straha. To će bebi puno pomoći u navikavanju na novu sredinu. Dok pupčani patrljak ne otpadne, ne treba masirati stomačić i regiju oko pupka. Na samom početku, masaža treba da traje dva-tri minuta, a masiraju se samo neki delovi tela: grudi, nožice, leđa... Postepeno treba povećavati i trajanje masaže i delove tela koje masirate. Kada beba navrši mesec dana, celokupna masaža njenog tela može da se radi u trajanju od 10-15 minuta. Zapravo, vreme trajanja masaže zavisi od bebinog raspoloženja. Masaža daje detetu dodatni osećaj sigurnosti, a time i samouverenost za kasniji život.

Kada masirati bebu?

- Posle devetog meseca, dete počinje da se kreće i na taj način upoznaje i istražuje svet oko sebe. Zato se može desiti da masažom neće biti toliko oduševljeno, ili će je čak odbijati. To ne znači da posle devetog meseca prekidate sa masažom, nego da je prilagođavate detetovim potrebama i željama. Inače, roditelji biraju ono vreme za masažu koje odgovara i njima i bebi.

Soba u kojoj se masira beba treba da bude topla, dobro zagrejana (oko 27 stepeni). Za vrema masaže nije poželjno uznemiravati onog koji masira, niti bebu. Za masažu je dobro koristiti lagana prirodna ulja (bademovo, na primer), kako bi ruke  klizile po telu. Važno je da ruke budu čiste, nakit skinut, a nokti podsečeni. Svaki pokret ponoviti tri puta, masirati polako, pravilno, nežno i ritmično.

Glava i lice

- Započnite masažu nežnim maženjem bebine glave. Postavite vaše prste ispod njene glave i masirajte zadnji deo. Zatim stavite šake na sredinu čela i pomerajte prste na dole, prema slepoočnicama. Prstima pravite široke kružne pokrete oko očiju. Nežno masiranje nastavite niz nos, preko obraza do ušiju, nežno ih trljajući. Zatim pravite kružne pokrete oko usta, i na kraju se spuštajte preko brade do vrata.

Ramena

- Nežno masiranje nastavite duž ramena i trljajte ramenu muskulaturu. Zatim obuhvatite oba ramena i nadlaktice i povremeno ih nežno povucite na dole. Raširite bebine ruke i prebacite ih preko grudi.

Podlaktice i šake

- Držite bebinu podlakticu jednom rukom i masirajte svaki prst posebno. Masirajte dlan nežno ga trljajući.

Grudi

- Počnite od grudne kosti, prateći liniju rebara. Trljajte grudne mišiće. Masirajte prostor ispod rebara - od sredine prema spolja. Pravite veće kružne pokrete. Masirajte od jednog ramena preko grudi, do suprotnog kuka, vodeći racuna da zaobiđete sike.

Stomak

- Pratite liniju creva preko bebinog stomaka. Masirajte celim dlanom, u pravcu kazaljke na satu. Zatim direktno trljajte. Nežno masirajte pupak i pravite kružne pokrete od sredine prema spolja.

Noge

- Započnite nežno masiranje od stomaka preko kukova, niz butine i potkolenice do vrhova nožnih prstiju. Zatim masirajte mišiće nogu. Noge savijene u kolenima privucite stomaku i pravite pokrete kao pri vožnji bicikla.

Stopala

- Uzmite stopalo u šaku i masirajte mišiće tabana - koristeći male, kružne pokrete. Nakon toga nežno trljajte svaki nožni prst pojedinačno.

Kompletna masaža

- Sada nežno mazite vašu bebu od glave do nožnih prstiju - jednim širokim pokretom, koji je praćen maženjem ramena do vrhova prstiju šaka. Ovim se završava masaža prednje strane tela.

Leđa i zadnjica

- Krenite preko ramena i ruku do vrhova prstiju, a zatim duž leđa i zadnjice do stopala. Nežno masirajte lopatice od vrha na dole i prema spolja. Kružnim pokretima masirajte mišiće i pratite liniju od rebara prema zadnjici.

Leđa i listovi

- Masirajte mišiće desno i levo od kičme, spuštajući se prema zadnjici. Koristite sve prste za nežnu masažu mišića zadnjice. Zatim nežno izmasirajte noge od kukova prema stopalima.

Završetak masaže

- Za kraj masaže, jednim sveobuhvatnim pokretom nežno pređite preko ramena i ruku do vrhova prstiju, a potom preko vrata, leđa, zadnjice i nogu do vrhova nožnih prstiju.

Najvažnija je ljubav

Masaža podstiče i obogaćuje roditeljstvo. Da biste mogli da masirate svoju bebu, ne morate da završite kurs za masažu. Dovoljno je da vidite kako se to radi i nešto pročitate o masaži - tek da se podsetite. Zapravo, najvažnije je da vas vodi ljubav, osećaj i svest da je nežan dodir za dete dokaz ljubavi.

Uputstva za masažu preuzeta iz knjige Priručnik za roditelje (izdavač: Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Dežurni centar «Halobeba» i Nivea baby).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica