Kako da pređete na mlečnu formulu bez stresa za bebu? Evo šta savetuje pedijatrica da mora da sadrži

Majčino mleko je najbolja i najzdravija hrana za bebu, međutim, ako dojenje nije moguće, za ishranu bebe koriste se adaptirane mlečne formule. Evo kako da odaberete onu koja će biti prava za vaše dete.

Shutterstock

Savremene formule za bebe su po sastavu slične majčinom mleku kako bi bebi obezbedile supstance neophodne za rast i razvoj u prvoj godini života. Jedna od ključnih komponenti smeše je mlečni šećer, jer laktoza je važan izvor energije. Druge dve važne komponente su proteini i masti. Ključno je da smeša sadrži relativno malo proteina, baš kao i majčino mleko, tako da ne preopterećuje nezrele organe bebe.

Masti obezbeđuju od 30% do 50% dnevnih energetskih potreba dečjeg organizma. Pored toga, masti obavljaju i veoma važnu gradivnu funkciju u telu. Oni su uključeni u formiranje mozga i organa, kao i na primer, u sintezi hormona.

Formula za bebe sadrži esencijalne vitamine i minerale neophodne za rast i razvoj bebe. Jedan od najvažnijih elemenata u njegovom sastavu je kalcijum, koji pomaže bebi da raste jaka i zdrava. Telo ga apsorbuje zajedno sa vitaminom D, koji se daje starijoj deci radi prevencije rahitisa. Za formiranje zdravih krvnih zrnaca i snabdevanje kiseonikom organima i tkivima, bebi je potrebno gvožđe. Cink podstiče povećanje telesne težine, razvoj mišićno-skeletnog sistema i igra važnu ulogu u održavanju imunog sistema. Vitamin A je od velikog značaja za razvoj vida, vitamin C je neophodan deci za normalnu hematopoezu, a jod je neophodan za puni mentalni razvoj.

Prilikom kupovine formule za bebe, izuzetno je važno obratiti pažnju na odnos kalcijuma i fosfora sadržanih u njoj.

Larisa Aleksandrovna, doktor medicinskih nauka skreće pažnju na sledeću činjenicu:

„Kada birate formulu, obratite pažnju na sadržaj kalcijuma i fosfora u njoj – trebalo bi da bude u odnosu 2 prema 1. Neke kompanije tvrde da njihova hrana za bebe sadrži veliku količinu kalcijuma, međutim, ako je odnos kalcijuma i fosfora se ne poštuje, nema benefita“.

Mnoge formule za bebe sadrže posebne komponente neophodne da bi po sastavu bile slične majčinom mleku. Jedan od njih je palmin olein.

U poslednje vreme bilo je mnogo diskusija o upotrebi palminog ulja u mešavinama. Istovremeno, ne znaju svi da se u proizvodnji hrane za bebe ne koristi samo palmino ulje, već samo njegova topljiva frakcija. Palmin olein je glavni izvor palmitinske kiseline, a palmitinska kiselina, zauzvrat, preovlađuje u sastavu masnih kiselina u majčinom mleku (njen udeo dostiže 25%). Zbog toga, za reprodukciju masnog sastava majčinog mleka, koji je „zlatni standard ishrane“ dece u prvoj godini života, u formulama za bebe, proizvođači hrane za bebe koriste palmin olein.

Larisa Aleksandrovna Ščepljagina objašnjava, „Palmin olein se decenijama koristi u hrani za bebe i važno je naglasiti da je to prečišćena frakcija palminog ulja i da je apsolutno bezbedan za dečiji organizam. Ova supstanca je glavni izvor palmitinske kiseline, za koju se zna da je važna komponenta majčinog mleka. Palmitinska kiselina stvara osnovu za snabdevanje energijom dečijeg tela, što je toliko važno tokom aktivnog rasta.

Prilikom prebacivanja bebe na veštačko hranjenje neophodna je konsultacija sa pedijatrom. Međutim, postoje neki saveti koje mamama sada mogu biti od koristi.

Na veštačko hranjenje treba da prelazite postepeno, tokom 5-7 dana. Ovo će pomoći bebi da se prilagodi novoj ishrani i rutini, a takođe će smanjiti rizik od problema sa varenjem.

Hranjenje na zahtev deteta moguće je samo uz dojenje, a malo - uz mešovito hranjenje. Kada prelazite na veštačko hranjenje, potrebno je da se hranite po satnici, a tačan raspored će vam reći lekar.

Detetu ne treba davati različite formule - svaki put će morati da se prilagođava novoj ishrani, što je veliki stres za mali organizam. Ako mešavina iz nekog razloga nije prikladna, konsultujte se sa svojim pedijatrom i izaberite drugu, uzimajući u obzir sve karakteristike i potrebe bebe i ako je adaptacija uspešna, držite se odgovarajuće formule.

Prilikom pripreme smeše, važno je pravilno izračunati njegovu dozu, temperaturu vode (obavezno prokuvanu) i održavati sterilnost - sva ova uputstva su sadržana u uputstvima na pakovanju. Saveti pedijatra će pomoći u određivanju količine hrane. Ovde takođe morate uzeti u obzir mnoge faktore - zdravstveni status bebe, nivo fizičkog razvoja, apetit itd.

I još jedna važna tačka. Kada hranite bebu, držite je u naručju - tako će beba biti mnogo mirnija i udobnija. Zapamtite: prelazak na veštačko hranjenje ne bi trebalo da utiče na emocionalni kontakt, tako da ne zaboravite da pokažete svojoj bebi svoju ljubav kad god je to moguće.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik za izbirljivu decu  TikTok/cassidyandkids