Da li ste znali da su pleme Inka zvali kinou „Majka žitarica“. Oni su joj današnji naziv, jer je to ime značilo dobro zdravlje i dugovečnost. Kinoa je prepuna vlakana, gvožđa i folne kiseline.
Ova hranljiva žitarica čini veliki dodatak za bebinu ishranu već od 8 meseca i veoma je raznovrsna. Od nje možete napraviti žitaricu, a i hamburger za hranu za prstiće.
Kinoa ima visok sadržaj flavonoida, uključujući Kvercetin i Kampferol. Oni deluju protiv upala i virusnih infekcija i ispoljavaju anti-kancerogena i anti-depresivna svojstva.Prirodno ne sadrži gluten pa je kao takva idealna namirnica za decu koje su osetljive na njega.
Kinoa je odličan izvor proteina (100g kinoe sadrži 4,5g proteina), i za razliku od ostalih žitarica sadrži sve esencijalne amino kiseline. Veoma bogata mineralima kao što su kalijum, cink, gvoždje i naročito magnezijum.
Studije pokazuju da kinoa može poboljšati rad metabolizma te tako smanjiti nivo glukoze, insulina i triglicerida u krvi.
Ova vrsta žitarice nije kontaminirana pesticidima, tako da je kupovina organske vaš izbor. Možda ćete primetiti da je skoro sva kinoa organska. Kinou možete da kupite u zrnevlju, u pahuljicama, čak i kao brašno. Kinoa može da se čuva mesecima na suvom i hladnom mestu.
Kinoa je namirnica koja lako ulazi u sastav raznih jela i sama se brzo priprema:
U lonac sipati 2 šolje vode te zagrejati,
Dodati 1 šolju kinoe i prstohvat soli.
Prokuvati 15-20 minuta
Ako je dobro skuvana, treba da ima blago orašast ukus i bude blago hrskava.
Kašica od kinoe i banane
Potrebno je:
pola banane
malo cimeta
3 kašike skuvane kinoe
kašika jogurta
Priprema:
Prvo skuvajte kinou. Kada bude gotova, zgnječite bananu, dodajte potok kinou, cimet i jogurt. Kašica je gotova!
Burgeri od kinoe
Sastojci:
1 šolja kinoe (200ml)
1 manja tikvica
1 manja glavica crnog luka
1 šargarepa
2-3 čena belog luka
1 jaje
prezle
himalajska so, biber, peršun
hladno ceđeno maslinovo ulje
Priprema:
Kinou dobro operite a zatim je prelijte sa tri šolje vode i stavite da se kuva. Kada voda provri, smanjite vatru i lagano je krčkajte 10-15 minuta. Izrendajte tikvicu i ostavite oko 20 minuta da pusti vodu, a nakon toga je dobro ocedite. Izrendajte šargarepu, a obe vrste luka sitno iseckajte. U prohlađenu kinou dodajte povrće i jaje. Prezlu dodajte po potrebi kako bi masa bila dovoljno kompaktna. Na kraju dodajte začine. Formirajte rukama burgere i slažite ih u odgovarajući pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih dok lepo ne porumene. Svaki burger premažite maslinovim uljem. Lepo se slažu uz neki preliv, na primer od tahinija i jogurta.
(Yumama)