Za dojenje je potrebno dosta rada i prakse, kako biste se i vi i vaša beba privikli. Da, to je prirodno, i da, to jeste najbolje za vašu bebu i za vas, ali ipak nije spontan proces. Podrška mama, kao i stručni saveti pedijatrijske ili patronažne sestre uvek su dobro došli.

U međuvremenu, izdvajamo nekoliko trikova koji će vam pomoći da pravilno dojite bebu.

1. Počnite kako treba

Ukoliko vaš start bude dobar, izbeći ćete najčešće probleme, poput pucanja bradavica.

Nakon porođaja grudi nabreknu, a najbolji način da ih "omekšate" jeste masaža, odnosno, tehnika masaže bradavice i areole palcem i srednjim prstom. Na ovaj način ćete olakšati bebi da ustima obuhvati veći deo bradavice i areole.

2. Proverite da li imate dovoljno mleka

U proseku, svako novorođenče se hrani na tri sata. To znači tri sata od početka jednog do početka narednog dojenja, i danju i noću. Majke često brinu da li imaju dovoljno mleka za svoju bebu. Ukoliko vaša beba prikladno dobija na težini i ima šest do osam mokrih pelena dnevno, to je znak da je sve u redu.

3. Otkrijte da li beba pravilno sisa

Kako bi dojenje bilo uspešno, trebalo bi da beba redovno i pravilno sisa. Ukoliko se beba dobro "povezala", čućete gutanje, ili pak videti pomeranje brade, te ćete biti sigurni da beba uzima mleko. Menjanje dve ili tri uprljane pelene dnevno tokom prvog meseca, uz redovnu promenu mokrih pelenica, pokazatelj je da je sve redite kako treba.

4. Važno je da vam bude udobno

Često neodgovarajuća pozicija može dovesti do problema sa dojenjem. Postoji mnogo načina da držite bebu, ali je najbolja pozicija ona koja odgovara konkretno vama i vašoj bebi. Jedan od najboljih položaja, prema mišljenju mnogih mama, jeste dojenje u ležećem položaju, na leđima. Ovo omogućava bebi veću kontrolu i pruža priliku gravitaciji da pripomogne. Uzmite jastuke, oslonite se na njih leđima i stavite bebu na grudi. Ona će sama podići glavu, i kako obuhvati bradavicu, tako će se i njena glavica spustiti. Ovo je dobra pozicija i zbog kontakta "koža uz kožu", koji će podstaći reflekse za dojenje.

5. Neprijatnost je u redu, bol nije

Neprijatnost u predelu bradavice se u principu i očekuje, jer je tkivu potrebno da se rastegne. Na samom početku, taj prolazni bol je normalan. Ipak, ukoliko bol osećate sve vreme tokom dojenja, znak je da nešto nije u redu. Dojenje ne treba da boli, a bradavice ne treba da vam ostanu izobličene ili otečene nakon hranjenja, a trebalo bi i da se osećate prijatno.

6. Potražite pomoć ukoliko je potrebno

Čak i ako izgleda dobro, a vi se ne osećate tako, verujte svojim instinktima i potražite pomoć. Nema razloga da čekate. Možda postoji skriveni problem koji bi trebalo rešiti. Nemojte patiti u tišini, potražite pomoć što pre.

7. Pronađite najbolji položaj za dojenje

U prvih par nedelja možda ćete morati malo da eksperimentišete sa različitim položajima kako biste otkrili šta vama i vašoj bebi najviše odgovara. Najvažnije je da je površina na koju prijanjaju bebine usne meka dovoljno da beba može da je uhvati. Ne zaboravite da bebina donja vilica radi sav posao, te budite sigurni da nije ograničena i da može slobodno da se pomera.

8. Negujte bradavice

Bez obzira na sve što ste slušali, nije potebno "ojačavati" bradavice ili ih izlagati suncu - to su samo priče starijih. Ta sitna ispupčenja oko bradavice su Montgomerijeve žlezde, a one imaju ulogu da luče ulja i da vlaže bradavice. Ukoliko dođe do pucanja i krvarenja bradavica, trebalo bi rešavati taj problem. Postoje kreme i gelovi koji će zalečiti rane. Dobro prijanjanje na bradavicu ne zahteva trenje, pa se pobrinite da to prođe glatko i nežno.