Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ishrana beba: 10 stvari koje bi trebalo da znate o uvođenju čvrste hrane

Pedijatri i autori “Vodiča za ishranu beba i male dece” odlučili su da razbiju najpopularnije mitove o uvođenju čvrste hrane u bebinu ishranu...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada je reč o ishrani najmlađih, a ponajviše kada je reč o uvođenju čvrste hrane, postoje brojne teorije i mitovi, te su roditelji s razlogom često u dilemi.

Evo šta je zaista istina, a šta samo mit...

Čvrsta hrana može se uvesti već od četvrtog (šestog) meseca

Istina

Većina pedijatara preporučuje uvođenje čvrste hrane između četvrtog i šestog bebinog meseca života. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje do šestog meseca i postepeno uveđenje čvrste hrane od tad. Bez obzira koliko dugo želite da dojite svoju bebu, već od četvrtog meseca bi polako trebalo da je upoznajete sa čvrstom hranom. Beba bi tada već trebalo da ima dobru kontrolu glave, da sedi uz malu podršku i da vam okretanjem glave stavi do znanja da ne želi više da jede. Kada beba počne da grabi vašu hranu iz tanjia, znači da je došlo vreme za čvrstu ishranu.

Povezane vesti

Hrana pre prve godine je samo radi zabave

Mit

Uvođenje čvrste hrane u šestom mesecu pomaže motornom razvoju, a takođe obezbeđuje i sve hranljive sastojke koji su potrebni za pravilan rast.

Prva čvrsta hrana treba da budu žitarice

Mit

Kada su u pitanju prve kašice, slobodno možete da se opustite i pustite mašti na volju. Važno je da uključite različito voće i povrće, kako bi beba imala priliku da se upozna sa različitim ukusima. Budući da neke namirnice mogu da izazovu konstipaciju kod beba, a da druge mogu da deluju laskativno (kao što su suve šljive i kruške), potrebno je pronaći balans i prilagoditi hranu nutritivnim navikama.

Povezane vesti

Nepasterizovane namirnice su dobre za bebu

Mit

Konzumiranje nepasterizovanog mleka i mlečnih proizvoda predstavlja rizik za trudnice i bebe. Pasterizacija eliminiše bakterije kao što su listerija, salmonela, kampliobakterija, brucela i ešerihija koli, koje mogu dovesti do ozbiljnih oboljenja opasnih po život.

Bebama treba ograničiti unos pirinčanih žitarica

Istina

Uprava za hranu i lekove (FDA) je 2013. godine pronašla veliku količinu arsena u pirinčanim proizvodima. I u odnosu na telesnu težinu, unos pirinčanih žitarica kod beba je tri puta veći nego kod odraslih. Uprava za hranu i lekove iz tog razloga preporučuje da se bebama daju raznovrsne žitarice.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica