Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 načina na koje probiotici mogu pomoći bebi i mami

Probiotici bi mogli da se uporede sa filmskim superherojima koji našim crevima pomažu da stvore savršenu ravnotežu. Evo kako oni deluju na zdravlje bebe i mame...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ljudski probavni sistem je dom za više od 100 triliona bakterija (kojih ima više od 100 različitih vrsta) i potrebna je prava ravnoteža "dobrih" i "loših bakterija" kako bi sve dobro funkcionisalo.

Osim ishrane, ovo stanje bakterija je takođe pod uticajem niza faktora koji se odnose na način života. Naime, kvalitet sna, stres i fizička aktivnost takođe igraju veliku ulogu. S obzirom da trudnoća i majčinstvo donose i veliko opterećenje, nedostatak sna i neredovno vežbanje, probavnom sistemu potrebna je dodatna podrška.

Probiotski proizvodi sadrže žive bakterije od kojih neke prežive varenje i mogu imati blagotvorno dejstvo na “prijateljske” bakterije koje žive u našem probavnom sistemu.

Evo šest načina na koje probiotici mogu biti od pomoći vama i vašoj bebi, od trudnoće do predškolskog uzrasta.

Jačaju imunitet mame

U zidu creva nalazi se 70 odsto ćelija koje čine imuni sistem i nutricionista Lindi Stejn kaže da se naša crevna flora ponaša kao čuvar koji brani stranim osvajačima da pređu granice. Loše bakterije mogu da napadnu ćelije organizma ili da proizvedu toksine koji mogu prouzrokovati različite bolesti.

Međutim, našem organizmu potrebne su i loše bakterije zbog balansa. Stručnjaci se slažu da bi odnos trebalo da bude približno 85 odsto dobrih i 15 odsto loših bakterija. Konzumiranjem probiotičke hrane i probiotičkih dodataka u ishrani pomažemo svom organizmu da se taj odnos vrati u normalu.

Jačaju imunitete bebe

Bebe koje su rođene vaginalno nasleđuju bakterije iz majčinog vaginalnog traka. Takođe, majčino mleko zaslužno je za stvaranje probiotičke iliti "dobre" bakterije, koje u crevima obavljaju ključne funkcije koje štite od patogenih mikroba i podržavaju imunološki sistem. Probiotičke bakterije prenesene kroz majčino mleko mogu predstavljati značajnu pomoć u razvoju zdrave crevne mikroflore i jačanju imunog sistema beba. 

Međutim, one mame koje su se porodile pomoću carskog reza i koje ne mogu da doje, ne treba da brinu, jer postoje probiotički suplementi koji se mogu dodati u mlečnu formulu.

Mogu smanjiti rizik od ekcema kod beba

Istraživanja su pokazala da trudnice koje uzimaju dnevnu dozu probiotskih bakterija Lactobacillus rhamnosus od 32. nedelje i onda još narednih šest meseci, mogu uticati na smanjenje razvoja ekcema kod svoje bebe za 44 odsto. Naime, ove bakterije, naročito kroz dojenje, obezbeđuju male, ali dugotrajne pozitivne efekte na dečji ekcem. 

Mogu smanjiti rizik od dijareje kod beba i odojčadi

Klinička istraživanja su pokazala da Lactobacillus GG, vrsta crevnih bakterija, može umanjiti pojavu proliva kod beba i dece.

Dijareja je posebno opasna za bebe i malu decu, s obzirom da ona lako mogu da dehidriraju, te je smanjenje rizika od pojave ove zaraze vrlo važna.

Osim toga, zbog ovih dobrih bakterija stvaraju se nepovoljni uslovi za rast i razvoj patogena, a rezultat je skraćeno trajanje proliva, bolja iskoristivost hranjivih materija i snažniji rad imunog sistema. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica