Brokoli sa pirinčem

Potrebno je:

  • nekoliko cvetova brokolija
  • pola šolje pirinča
  • pet seckanih šampinjona
  • komadić putera

Priprema: Rastopiti puter, sipati šampinjone, naliti vodom pa zatim stavti brokoli i pirinač i kuvati još petnaest minuta. Izgnječiti.

Mladi sir sa graškom

Potrebno je:

  • 50 g graška
  • 50 g sira

Priprema: Skuvati grašak, dodati sir. Servirati sa komadićima hleba.

Spanać sa sirom

Potrebno je:

  • 100 g spanaća
  • 60 g krem sira

Priprema: U ključalu vodu staviti spanać i kuvati 10 min. Ocediti, izmešati sa krem sirom. Služiti odmah.

Junetina i pasulj

Potrebno je:

  • 120 g sitno iseckanog bifteka
  • 50 g zelenog pasulja
  • jedan krompir

Priprema: Prokuvati meso u malo vode, dodati pasulj, kad je do pola kuvan, dodati krompir. Skuvano meso i povrće izgnječiti.

Riba sa blitvom

Potrebno je:

  • 100 g ribe (oslić, list, losos)
  • 100 g blitve
  • list lorbera

Priprema: Ribu skuvati sa lorberom. Za to vreme skuvati blitvu (10 min). Izvaditi lorber, a kuvanu ribu i blitvu isitniti.

Riba list sa krompirom i paradajzom

Potrebno je:

  • jedan riblji file
  • srednji krompir
  • manji paradajz
  • list lorbera

Priprema: Staviti ribu, paradajz i lorber da se kuvaju u malo vode. Kad se riba skuva, izvaditi i staviti krompir. Kad omekša, napraviti pire i dodati iseckanu ribu.

Oslić sa tikvicama

Potrebno je:

  • 100 g oslića
  • pola male tikvice
  • sok od pola limuna
  • kašičica maslinovog ulja

Priprema: U aluminijumsku foliju staviti file oslića, prekriti komadićima očišćene tikvice, preliti maslinovim uljem i limunom. Uviti u foliju i na 180 stepeni peći 20 min. Pre serviranja isitniti viljuškom i odstraniti kosti ukoliko ih ima.

Pileći batak sa mešanim povrćem

Potrebno je:

  • pileći batak očišćen od kosti i kože
  • jedna crvena paprika
  • pola male glavice crnog luka
  • manji koren celera
  • jedna šargarepa
  • manji krompir

Priprema: Skuvati u malo vode, isitniti (ne gnječiti).

Pileći lonac

Potrebno je:

  • pola manje glavice crnog luka
  • jedne pileće grudi
  • jedna kašičica maslinovog ulja
  • jedna šargarepa
  • četiri-pet šampinjona iseckanih na listiće
  • 50 g graška

Priprema: Izdinstati luk, dodati meso pa povrće, naliti malom količinom vode, poklopiti, kuvati dok ne omekša. Izgnječiti.

Ćuretina sa povrćem

Potrebno je:

  • 120 g ćurećih grudi
  • dva i po centimetra belog dela praziluka
  • pola celera
  • jedan paradajz
  • jedan  krompir
  • jedna šargarepa

Priprema: Iseckati ćuretinu i povrće, kuvati poklopljeno 30 min, izgnječiti.

Ćufte u sosu

Potrebno je:

  • 150 g mlevenog junećeg mesa
  • mala glavica crnog luka
  • jedno žumance
  • dve kašike prezli

Priprema: Pomešati sastojke, praviti male ćufte. Ispržiti ih sa svih strana da porumene, ocediti od ulja. Služiti sa pireom od krastavaca ili jogurtom.

Makaroni sa mesom i šampinjonima

Potrebno je:

  • pola šolje isitnjenog junećeg ili jagnjećeg mesa
  • pola male glavice crnog luka
  • jedna mala očišćena i isitnjena tikvica
  • 50 g seckanih šampinjona
  • jedan paradajz (oljušten i isitnjen)

Priprema: Izdinstati luk, dodati meso, kad omekša dodati povrće. Za to vreme skuvati makarone, ocediti, isitniti. Pomešati sa prethodno isitnjenim mesom i povrćem.

Jagnjetina sa kupusom

Potrebno je:

  • 150 g sitno iseckane jagnjetine
  • jedan krompir
  • jedna šargarepa
  • jedna šolja iseckanog zelenog kupusa
  • jedna kašičica sitno iseckanog crnog luka

Priprema: Meso i luk staviti da se kuvaju u malo vode, kad meso omekša, dodati ostalo povrće i kuvati još oko 20 minuta.

Tekst: Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar nutricionista